open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo Turske
Altun: Nacrt zakona o sankcijama Turskoj suprotan duhu strateškog savezništva
On pokušaj uvođenja sankcija saveznici NATO-a radi zaštite terorističke organizacije opisuje kao nedostatak strateške vizije i udaljavanje od realnosti na terenu
30.10.2019. u 15:45
get url
text

Fahrettin Altun, šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske izjavio je: "Nacrt zakona kojim Zastupnički dom SAD-a prijeti uvođenjem sankcija Turskoj direktno se kosi sa duhom strateškog savezništva."

Altun je objavom na svom Twitter profilu reagovao na nacrt zakona o sankcijama Turskoj zbog operacije "Izvor mira" i nacrt zakona kojim se događaji iz 1915. godine definiraju kao "genocid"  koje je usvojio Zastupnički dom SAD-a.

Altun je rekao da se nacrt zakona kojim Zastupnički dom SAD-a prijeti uvođenjem sankcija Turskoj direktno kosi sa duhom strateškog savezništva, te da se ovim nacrtom zakona koji dolazi u vrijeme kada administracija SAD-a i Turske imaju za cilj postići trgovinsku razmjenu od 100 milijardi dolara, krši politika vlade SAD-a.

On pokušaj uvođenja sankcija saveznici NATO-a radi zaštite terorističke organizacije opisuje kao nedostatak strateške vizije i udaljavanje od realnosti na terenu.

Altun je ocijenio: "Ovaj nacrt zakona, ne može spriječiti odlučnost Turske u borbi protiv terorizma, zapravo samo može predstavljati prijetnju budućnosti naših bilateralnih odnosa i naštetiti im. Ti će pokušaji narušavanja naših odnosa imati dugoročne štetne posljedice na mnogim poljima naše postojeće bilateralne saradnje. Na svim međunarodnim platformama nastavit ćemo iznositi brigu za nacionalnu sigurnost i boriti se protiv svih oblika terora zarad međunarodne sigurnosti i mira u našem regionu."

Osvrćući se na usvajanje nacrta zakona kojim se događaji iz 1915. godine definiraju kao "genocid"  u Zastupničkom domu SAD-a, Altun je rekao da je izglasani nacrt zakona zabrinjavajući za sve one koji poštuju i vrednuju odnose SAD-a i Turske.

Naglasio je da će oni koji su glasali za nacrt zakona biti odgovorni i za pogoršanje strateški ključnih odnosa u jednoj nemirnoj regiji, saopćila je Ambasada Republike Turske u BiH.

Altun je rekao: "Predsjednik Erdoğan izrazio je sućut armenskoj zajednici. Također je izrazio želju za osnivanjem povijesne komisije koja bi istraživala što se dogodilo u Prvom svjetskom ratu. Politiziranje povijesti u političke svrhe je neprihvatljivo. Pozivamo našu braću Armence da svoju povijest ne čine instrumentom domaćih političkih obračuna. Stotinama godina živimo zajedno na ovom području. Povijest nas je naučila da intervencije stranih sila, koje su svakako prouzrokovale mnogo boli i patnje u našoj regiji, neće doprinijeti razvoju naših odnosa."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.