Poruku su dešifrirali David Oranchak, programer iz Virginije, Jarl Van Eycke, belgijski programer, i Sam Blake, australski matematičar.

Ustanovili su da je serijski ubica pisao velikim štampanim slovima bez interpunkcije, piše CNN.

-Nadam se da se puno zabavljate pokušavajući me uhvatiti

To nisam bio ja u TV emisiji koja je govorila o meni

Ne bojim se plinske komore jer će ona ubrzati moj odlazak u raj

Sada imam dovoljno robova da rade za mene dok ostali nemaju ništa kada dođu u raj pa se boje smrti

Ja se ne bojim jer znam da će moj novi život biti lagan u rajskoj smrti - stoji u poruci.

Poruka se odnosila na TV emisiju The Jim Dunbar Show, a poslana je dvije sedmice nakon što je u njoj gostovala osoba koja je tvrdila da je ona zapravo ubica.

- Bilo je nevjerovatno. Bio je to veliki šok, nikad zapravo nisam mislio da ćemo nešto pronaći jer sam se već navikao na neuspjeh - rekao je Oranchak, koji od 2006. radi na dešifriranju ubicinih poruka.

- Kad sam tek započeo, znao sam se uzbuditi kada bih vidio da se pojavljuju neke riječi. No na kraju se radilo o lažnim nalazima, duhovima, tako da sam već na to navikao - dodao je.

Serijski ubojica Zodiac najpoznatiji je po tome što je iza sebe ostavio pet neriješenih ubistava koja su se dogodila između 1968. i 1969. Nikada nije uhvaćen, ali je postao poznat po pisanju pisama policiji i lokalnim medijima sve do 1974. godine. U pismima, koja su ponekad bila u šiframa, hvalio se ubistvima.

Uz njih je znao priložiti djeliće krvave odjeće kao dokaz za ubistva. Tvrdio je da je ubio čak 37 ljudi.

FBI je saopćio kako je istraga o ubistvima i dalje u toku te da za sada neće davati komentare.

- Zbog kontinuirane prirode istrage i iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama, trenutno nećemo davati daljnje izjave - navodi se u saopćenju.

Oranchak je detaljno opisao postupak razbijanja šifre na svojoj web stranici i u videozapisu na YouTubeu.

- Zaista smo imali sreće. Pronašli smo jedan dio koji je dao odgovore - kazao je i dodao da sumnja da će riješiti preostale dvije šifre.

Rekao da je to gotovo beznadežna misija jer su obje poruke vrlo kratke, s hiljadama različitih kombinacija riječi i fraza.