open-navfaktor-logo
search
Na "crnoj listi"
Ambasada SAD-a: Marović da se vrati u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao
Američka ambasada u Podgorici pozvala je nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) i posljednjeg predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da se vrati u Crnu Goru i suoči sa posljedicama svojih aktivnosti zbog kojih je pravosnažno osuđen.
11.04.2022. u 21:08
get url
text
Svetozar Marović

- Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao. Politički lideri moraju promovisati javno dobro, a ne lične interese, dok im oni koji ih podržavaju ne smiju dozvoliti da zloupotrijebe svoje pozicije time što neće biti kažnjeni - navedeno je u Twiter poruci američke ambasade u Podgorici.

Američka ambasadorica u Podgorici Judy Rising Reinke je poručila da je slučaj Svetozara Marovića definicija nekažnjivosti:

- Nadamo se da će današnje akcije dodatno podstaći crnogorske vlasti da se suče sa korupcijom. Znamo da javnost to zahtijeva - saopćila je ambasadorica Rajnke na twiteru nakon što je američka Vlada uvela sankcije prema Svetozaru Maroviću.

Dodatno upozorenje na posljedice izostanka borbe protiv korupcije u Crnoj Gori, poslala je američka ambasada u Twiter poruci u kojoj je rečeno da "ukoliko ne počne rješavanje endemske korupcije koja drži Crnu Goru u bezizlaznoj situaciji godinama, ona će nastaviti da sprječava prosperitet Crne Gore, slabi demokratiju i ometa njen napredak ka EU.

- Građani Crne Gore zaslužuju mnogo bolje - navodi američka ambasada u Podgorici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Svetozar Marović se našao na listi sankcija američkog Ministarstva finansija za djela korupcije, kojima je obuhvaćeno sedam osoba sa zapadnog Balkana.

On je osuđen je 2016. godine zbog višemilionskih malverzacija u Budvi, dok je ta partija bila na vlasti. Marović je uhapšen u decembru 2015. godine. U maju sljedeće je pušten iz pritvora nakon što je priznao krivicu. Nakon toga, otišao je u Beograd, a Crnoj Gori do danas nije izručen i pored raspisane potjernice.

Marovićev sin Miloš također je osuđen kao član kriminalne grupe na jedanaest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 385.000 eura. No ubrzo su obojica napustili Crnu Goru koja je 2017. godine raspisala potjernicu za njima, zbog izdržavanja zatvorske kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.