open-navfaktor-logo
search
Snažni partneri
Ambasada SAD-a o formiranju vlasti u BiH: Postoji li jasan konsenzus o ANP-u?
Lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO savezu, navode iz Ambasade
07.08.2019. u 10:31
get url
text

Ambasada SAD-a oglasila se o mogućem formiranju vlasti u našoj zemlji. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Koliko nam je poznato, lideri tri najveće političke stranke postigli su dogovor da formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Između ostalog, lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO savezu.  Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi sa političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu.

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitenoj budućnosti građana ove zemlje. Bit ćemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređenju socio-ekonomskih reformi  i jačanju vladavine prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.