open-navfaktor-logo
search
Kritika
Ambasada SAD-a: Stranke koje pozivaju na ubrzano članstvo glasaju protiv ključnih EU reformi
Sjedinjene Američke Države (SAD) kritizirale su danas političke stranke u Bosni i Hercegovini, koje su doprinijele da ne budu usvojena zakonska rješenja ključna za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).
25.03.2022. u 16:41
get url
text

- Sjedinjene Američke Države bi pozdravile koordinirane korake političkih stranaka za postizanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju. Političke stranke koje pozivaju na ubrzano članstvo istog dana kada glasaju protiv ključnih EU reformi nisu iskrene i ozbiljne u smislu poboljšanja života ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju - saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Podsjećamo, u Domu naroda BiH jučer nisu usvojena zakonska rješenja ključna za dobijanje kandidatskog statusa u EU.

Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, skinute s dnevnog reda. Zbog nepostojanja opće većine nije prihvaćena ni hitna ni skraćena procedura donošenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Treći "evropski" zakon odnosi se na izmjene i dopune Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. On nije usvojen u prvom čitanju zahvaljujući četiri glasa delegata iz RS-a, odnosno SNSD-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.