open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ambasada SAD-a: Vlasti Prijedora i RS-a imaju odgovornost da promovišu toleranciju i poštivanje žrtava
Pravo na mirno okupljanje je osnovno pravo zagarantovano Ustavom BiH, a Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju ograničenja mirnih okupljanja, saopćila je ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.
31.05.2022. u 14:34
get url
text

- Danas, kada se pridružujemo odavanju počasti prijedorskim civilnim žrtvama, posebno smo zabrinuti što prijedorske vlasti ograničavaju parametre mirnog, godišnjeg skupa posvećenog komemoraciji civilnim žrtvama rata 1992-1995. Vlasti Prijedora i RS-a imaju institucionalnu odgovornost da promovišu toleranciju i poštivanje žrtava - poručuju iz Ambasade.

Kako dodaju, ograničavanje mogućnosti žrtava da obilježavaju svoje stradanje narušava međusobno povjerenje i potkopava izglede za pomirenje, koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH.

- Sjedinjene Države nastavljaju pozivati ​​vlasti BiH na svim nivoima da promoviraju prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992-1995, odaju počast svim civilnim žrtvama, pomognu preživjelima, promoviraju komemoraciju s poštovanjem i traže pravdu - naveli su.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.