open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Ambasada Turske u BiH: Obilježena 82. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka
U zgradi Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu danas je obilježena 82. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turske
10.11.2020. u 11:06
get url
text

Ove godine zbog mjera uvedenih u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa programu su prisustvovali samo zvaničnici i uposlenici Ambasade Republike Turske i predstavnici drugih turskih institucija u Bosni i Hercegovini. Prisutni su odali počast minutom šutnje te je potom intonirana turska himna u 9.05 sati, u vrijeme kad je Ataturk preminuo.

Godišnjica smrti Ataturka prigodnim programima obilježava se i u drugim diplomatskim predstavništvima Turske širom svijeta. Na videozidu u zgradi Ambasade smjenjivale su se fotografije Ataturka, a prikazani su inserti iz života i susreti sa državnicima drugih zemalja.

Treća sekretarka turske ambasade u Sarajevu Betul Akbal podsjetila je u obraćanju da su se danas okupili u Ambasadi kako bi obilježili 82. godišnjicu smrti osnivača moderne Republike Turske, dodajući da je Mustafa Kemal Ataturk bio i lider borbe za nezavisnost zemlje, veliki komandant i državnik.

- Danas je pravi dan kada se trebamo podsjetiti da radimo u ono što vjerujemo, da branimo pravednoga i da napredujemo uprkos svim izazovima. Ataturk je bio lider koji je cijelom svijetu pokazao kako izgraditi modernu državu. Naučio nas je da se nikada ne padamo u očaj i da ne odustajemo - kazala je Akbal.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc istakao je da se veliki lideri ne pojavljuju često u historiji.

- Možda svakih stotinu godina. Demokratska Republika Turska je s ovakvim liderom kao što je Mustafa Kemal Ataturk napredovala sve do danas. Nama je uvijek svojim principima zasigurno bio uzor što nam je pomoglo u izgradnji države na stabilnim i sigurnim osnovama. Stoga je danas naš zadatak da preuzmemo obaveze i odgovornost radi blagostanja i mira u zemlji i budemo uzor budućim generacijama. Naša država je uvijek živjeli u slobodi, a i dalje će biti slobodna i snažna - rekao je Koc.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bitki na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu. Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan u 57. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.