Ambasador Države Palestine u BiH Rezeq Namoora: Jerusalem je glavni grad Države Palestine

Objavljeno: 07.12.17 u 18:08 Autor: Elma Duvnjak-Šalaka

Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora u intervjuu za Faktor je govorio o posljedicama koje u svijetu može proizvesti priznanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Jerusalem glavni grad Izraela.

Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora
Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora

Namoora je naglasio da je Jerusalem glavni grad Države Palestine već hiljadama godina i da Palestinci odbacuju Trumpovu odluku. Upozorava da ova Trumpova odluka ruši mirovni sistem i dovodi svijet pred novu vrstu sukoba.

Najprije, možete li nam kazati kako Palestina gleda na to što je američki predsjednik Donald Trump Jerusalem priznao za glavni grad Izraela, objasnivši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine?

- Jerusalem je glavni grad Države Palestine i arapski palestinski grad već hiljadama godina. Jerusalem nije vlasništvo gospodina Trumpa i nije američki grad koji će donirati kome on želi. Trumpova odluka je protiv rezolucija međunarodnih institucija i međunarodnog zakona, te protiv svjetskog konsenzusa koji kaže da je Jerusalem palestinski grad okupiran od  Izraela. Trump i Sjedinjene Američke Države ovom odlukom postaju saučesnik i zaštitnik izraelske okupacije, a ne posrednik u rješavanju sukoba, jer je on postao strana unutar sukoba. Trumpova odluka pretvara ovaj sukob iz političkog u vjerski sukob, koji će imati katastrofalne posljedice po cijeli svijet i to veoma, veoma dugo.

Kakva je trenutna situacija u Palestini?

- Svi Palestinci unutar i izvan Palestine odbacuju Trumpovu odluku, te je nikada neće prihvatiti i zauvijek će se boriti protiv nje...

Koliko štete takva Trumpova objava donosi palestinskom narodu, kakve se posljedice mogu očekivati općenito u svijetu ?

- Odluka Trumpa je napad na svakog Palestinca, svakog Arapina, muslimana i hrišćanina, na svakog  slobodnog čovjeka, na svakog pacifistu. Posljedice Trumpove odluke će biti krajnje opasne i dovest će  cijeli svijet pred vjerski sukob kome se ne nazire kraj, u momentu kada svijet i narodi trebaju mir, pravdu, slobodu i dostojanstvo.

Šta Palestina u ovom trenutku može učiniti nakon ovakve objave američkog predsjednika ?

- Prije svega, niko neće prihvatiti Trumpovu odluku. Palestinski narod, Arapi, bilo hrišćani ili muslimani, će se suprostaviti ovoj odluci. Mi nismo sami. Mi se oslanjamo na međunarodni zakon i rezolucije međunarodnih institucija, te svjetski konsenzus da je Jerusalem vječna prijestonica Države Palestine, pod okupacijom, a ne izraelski ili američki grad. Ova glupa odluka, pristrasna u korist okupatora, ruši mirovni proces i dvodržavno rješenje, te dovodi svijet pred novu vrstu sukoba čiji ishod niko ne poznaje.