open-navfaktor-logo
search
Katedrala Srca Isusova
Ambasador Hrvatske u BiH odbio dati izjavu: Završena misa u Sarajevu za žrtve Bleiburga
U sarajevskoj katedrali završena je misa za žrtve Bleiburga koju je predvodio kardinal Vinko Puljić.
16.05.2020. u 13:42
get url
text

Misi je, ne računajući svećenike, prisustvovalo 20 vjernika, odnodno gostiju.

Svetu misu direktno su prenosili RTV Herceg-Bosne, HRT, Laudato TV, Radio Marija BiH, Hrvatski katolički radiji i drugi mediji.

Na Svetoj misi učestvovali su: ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić te predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH: Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, i Ilija Cvitanović, član Predsjedništva HNS-a. Na Svetoj misi također su učestvovale tri provincijalne poglavarice u BiH te dvije predstavnice ženskih redovničkih zajednica koje djeluju u BiH, a svoje sjedište imaju u Republici Hrvatskoj.

U vrijeme održavanja mise na ulicama Sarajeva okupile su se hiljade antifašista, koji su najprije odali počast žrtvama zločina koje su počinili pripadnici NDH u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata, a potom su u protestnoj šetnji došli sa Marijin Dvora do Vječne vatre, gdje su blokirali saobraćaj. Sve vrijeme pjevale su se antifašističke pjesme.

Policija je od jutros prostor oko sarajevske katedrale držala u blokadi, a tako je ostalo sve do završetka mise. Po završetku mise učesnici su izašli na sporedna vrata katedrale, kako su i ušli.

Armin Durgut/Pixsell

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić je po izlasku iz katedrale okupljenim novinarima odbio dati izjavu, rekavši: "Pa slušali ste kardinala, on je sve lijepo rekao"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.