open-navfaktor-logo
search
Intervju
Ambasador Namoora: Patnje palestinskog naroda ne prestaju, očekujemo reakciju svijeta
Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Rezeq Namoora u intervjuu za Faktor je govorio o trenutnim događanjima u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali, patnjama palestinskog naroda, doseljeničkim bandama, zabrani pristupa blagoslovljenoj džamiji Al-Aksi.
13.05.2021. u 14:32
get url
text
Rezeq Namoora
get url
text

Osvrnuvši se na odnos svijeta prema palestinskim stradanjima Namoora se nada da će cijeli svijet učiniti kraj izraleskoj okupaciji i okončati njene sistematske terorističke postupke protiv palestinskog naroda.

Izraelske snage od 10. maja izvode napade na Gazu. Do sada među 83 poginulih u Gazi je i 17 djece, a broj ranjenih u izraelskim napadima je povećan na 487. Na na Zapadnoj Obali, naročito, časnom Jerusalemu broj povrijeđenih nije manji od hiljadu do sada.

Da li je sve počelo prošle sedmice u četvrti Sheikh Jarrah u okupiranom istočnom Jerusalemu, kada su izraelski doseljenici nasrnuli, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica, a Palestinci podržali protestima deložirane porodice?

- Patnje palestinskog naroda prouzrokovane od doseljeničkih bandi, te izraelskih vojnih i sigurnosnih snaga nisu prestale još od Nakbe pa sve do sada naravno. Ali da, posljednji tragični događaji su počeli uslijed pokušaja protjerivanja palestinskih građana iz naselja al-Šejh Džerrah koje je jedno od naselja grada Jerusalema okupiranog 1967. godine i koji je, naravno, prijestolnica Države Palestine. Nekoliko dana ranije Vlada okupatora je spriječila provođenje općih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u našoj prijestolnici okupiranom Jerusalemu, što je dovelo do odgađanja i provođenja izbora. Sve to je bilo propraćeno svakodnevnim upadima na jedan teroristički i barbarski način u blagoslovljenu džamiju Al-Aksu od bandi ilegalnih doseljenika i izraelskih vojnih i sigurnosnih snaga, te sprečavanjem muslimana da obavljaju namaz i to naročito tokom blagoslovljenog mjeseca ramazana, što je isprovociralo emocije građana. Snage okupatora su započele akcije zlostavljanja, ugnjetavanja i hapšenja koristeći protiv nevinih golorukih ljudi koji obavljaju molitvu sva sredstva za ubijanje i tlačenja kao da su u oružanoj bici. Pored toga, protjerivanja stanovnika, uništavanje domova, hapšenja i ubistva traju svakodnevno, u okviru organizovane politike definisane u rasističkoj diskriminaciji i pokušajima gnusnog etničkog čišćenja.

Zašto Izraelčani ne dozvoljavaju Palestincima da klanjaju u džamiji Al-Aksa i njenom haremu? Zašto je ova džamija treće najsvetije mjesto u islamu?

- Blagoslovljena džamija Al-Aksa je dio islamske akide budući da je Uzvišeni Allah rekao u Časnome Kur'anu: "Slavljen neka je Onaj koji je u jednom dijelu noći preveo roba svoga iz Mesdžidu-l-Harama u Mesdžidu-l-Aksu, čiju smo okolinu blagoslovili." Džamija Al-Aksa je bila prva kibla muslimana još prije Mekke. Ona se nalazi u časnom Jerusalemu, glavnom gradu Države Palestine, koji je okupiran 1967. godine od Izraela. Izrael sve do sada odbija da se povinuje rezolucijama međunarodnog legitimiteta i međunarodnog prava. Zabrana Izraela klanjačima i Palestincima općenito da uđu u Jerusalem i obave molitvu u Al-Aksi uslijedila je kao pokušaj s njihove strane (očajan, naravno) judaizacije grada časnog Jerusalema i blagoslovljene džamije Al-Akse.

Očekujete li da će svijet zaustaviti zvjerske napade izraelske vojske na Palestince ili će okrenuti glavu?

- Uprkos svim odlukama međunarodnog Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, Izrael ne poštuje niti se povinuje niti jednoj međunarodnoj rezoluciji još od Nakbe 1948. godine pa sve do sada. Naravno, mi se nadamo da će cijeli svijet učiniti kraj izraleskoj okupaciji i okončati okupatorsku državu i njene sistematske terorističke postupke protiv palestinskog naroda. I da će okončati zabranu slobode obavljanja obreda i pristupa časnoj Al-Aksi muslimana, i to naročito najveće zemlje i Evropska unija na čelu sa sukcesivnim administracijama Sjedinjenih Američkih Država koje konstantno štite državu okupatora i daju joj političko pokriće za nastavak provođenja okupacije i svakodnevnih zločina protiv Palestinaca.

Kako komentirate činjenicu da je jedino predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao cijeli svijet, da se zajedno sa islamskim zemljama efikasno suprotstave Izraelu i njegovim napadima na džamiju Al-Aksu, grad Al-Quds (Jerusalem) i sve domove Palestinaca?

- Gosp. Erdogan i turski narod i Vlada su uvijek i jasno na strani palestinskog prava i potlačenog palestinskog naroda već više od jednoga vijeka. Ja pozdravljam u ime palestinskog naroda i zahvaljujem se gosp. Erdoganu i turskoj Vladi i narodu na stalnoj podršci na političkom nivou i u svim oblastima u vezi s Palestinom i njenim narodom. Nadamo se naravno da će lideri svijeta ići stopama Erdogana.

Na kraju, da li je tačno da su Izraelčani branili vakcinaciju Palestinaca protiv koronavirusa? I kakva je sada situacija sa panedmijom, da li su se Palestinci vakcinisali?

- Rasistička Vlada Izraela koja okupira teritoriju Države Palestine i sprovodi najgnusnije aktivnosti diskriminacije, rasističke segregacije i etničkog čišćenja, vakcinisala je svoje državljane, a nije se ni okrenula za Palestincima. Vlada Države Palestine pokušava trenutno i to još od početka proizvodnje vakcina u svijetu kupiti i osigurati vakcine uprkos svim mjerama opstrukcije i sprečavanja, koje provodi Vlada okupatora jer su granice i granični prijelazi, nažalost, pod njenom kontrolom. I pored toga, nastavit ćemo svim raspoloživim sredstvima osiguravati vakcine za naš narod, uz napomenu da je ovo svjetska pandemija i trebalo bi da sve države svijeta doprinesu osiguranju vakcina i olakšavanju pristupa istim za sve narode na Zemlji bez diskriminacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.