open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
Ambasador od ponedjeljka: Muhamed Čengić predao akreditive u Nepalu
Predsjednica Bhandari je izrazila zahvalnost Bosni i Hercegovini na dodijeljenoj pomoći za izgradnju škole nakon razornog zemljotresa
16.07.2019. u 16:59
get url
text

Ambasador Bosne i Hercegovine za Saveznu Demokratsku Republiku Nepal sa sjedištem u New Delhiju Muhamed Čengić uručio je u ponedjeljak, 15. jula 2019. godine, u predsjedničkoj palati u Kathmanduu akreditivna pisma predsjednici Nepala Bidhya Devi Bhandari.

Predsjednica Bhandari je izrazila dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Bosne i Hercegovine i očekivanje da će njegov rad doprinijeti daljem razvoju bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Nepala.

Tokom razgovora nakon ceremonije predaje akreditivnih pisama konstantovano je da Bosna i Hercegovina i Nepal imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, ali da postoje potencijali za dalje unapređenje odnosa kroz privrednu, naučnu, tehničku, kulturnu i parlamentarnu saradnju.

Ambasador Čengić je informisao predsjednicu Nepala o vanjskopolitičkim prioritetima BiH, te izrazio zainteresovanost da se u narednom periodu intenzivira bilateralna saradnja između dvije države. Istakao je želju za intenzivisanjem saradnje u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu u područjima energetike i turizma. Govoreći o prijateljskim vezama, ambasador Čengić je istakao da postoji interes i za razvoj saradnje u oblasti obrazovanja.

Predsjednica Bhandari je izrazila zahvalnost Bosni i Hercegovini na dodijeljenoj pomoći za izgradnju škole nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal i naglasila da škola predstavlja simbol trajnog prijateljstva dviju država.

Nakon susreta sa predsjednicom Bhandari, ambasador Čengić se sastao i sa ministrom vanjskih poslova Nepala Predeepom Kumarom Gyawalijem, s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje i razvoju ekonomskih odnosa dvije zemlje, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.