open-navfaktor-logo
search
Odlikovani fašista
Ambasador SAD-a u Beogradu ponosno istaknuo fotografiju četnika Draže Mihailovića
Ambasador Scott je smatrao primjerenim da posebno izdvoji fotografiju iz tog perioda na kojoj je četnički vojvoda Dragoljub Draža Mihailović, dokazani fašista i ratni zločinac, kojeg je Srbija rehabilitirala
20.06.2019. u 16:28
get url
text

Kyle Scott, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu, na svom Twitter nalogu informirao je javnost da je u svom domu, kako navodi, ugostio Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

 

Povod je, navodi, "odavanje počasti saveznicima iz Drugog svjetskog rata, Srbima i Amerikancima" koji su 1944. godine bili dio misije spašavanja "više od 500 avijatičara iz sedam zemalja, uz veliki rizik po sopstvene živote i živote svojih porodica, srpski i američki heroji uspjeli su da izvedu najveću spasilačku operaciju u modernoj historiji".

Ambasador Scott je smatrao primjerenim da posebno izdvoji fotografiju iz tog perioda na kojoj je četnički vojvoda Dragoljub Draža Mihailović, dokazani fašista i ratni zločinac, kojeg je Srbija rehabilitirala. Beogradski Viši sud je prije nekoliko godina rehabilitirao četničkog vođu, čime je poništio presudu kojom je Mihailović u julu 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

Na zvaničnom Twitter nalogu, kao i na ostalim kanalima komunikacije koje koristi, Ambasada SAD-a je obavijestila o ovom događaju u Beogradu, ali fotografije sa likom Draže Mihailovića, kao kod ambasadora Scotta, nisu istaknute.

Nije nepoznanica da je američki predsjednik Harry Trumann 1948. posthumno odlikovao Mihailovića "Legijom časti" za spašavanje 500 američkih pilota od nacista, a odlikovanje je uz brojna negodovanja u zemljama naše regije predato Mihailovićevoj kćerki Gordani.

Kćerki četnika Mihailovića orden je uručen u Beogradu 2015. godine, a u ručili su ga američki ratni veterani, u "povodu 60. objetnice pobjede nad fašizmom", objavio je tada Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića na svojoj internet stranici.

Draža Mihailović je decenijama uzor fašistima na našim prostorima, ali i šire. Među ostalima, bio je inspiracija i agresorima na BiH devedesetih godina prošlog vijeka, kada su ratni zločini nad bošnjačkim ali i hrvatskim narodom počinjeni i na onim mjestima gdje su ih počinili Dražini četnici tokom Drugog svjetskog rata.

Američka ambasada u Sarajevu je u martu ove godine, prema onome što je naveo Glas Srpske, "izbjegla da odgovori na direktno pitanje" o Mihailoviću, a koje je postavio ovaj list. Desilo se to nakon što je Ambasada SAD-a u BiH na svom Twitter profilu navela da su "zgroženi izvještajima o prijetnjama i nacionalističkoj retorici tokom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu".

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću Američke ambasade za Glas Srpske, kako su objavile ove novine, su ponovili da "SAD osuđuju bilo koji čin ekstremizma ili govora mržnje", kao i da "zloupotreba ili namjerno pogrešno tumačenje historijskih činjenica nije nikome korisno".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.