Ambasador Sadović za Faktor o dokazima turskog tužilaštva protiv Mašetovića

objavljeno: 12.06.2018. u 15:58

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović u izjavi za Faktor govorio je o dokazima kojima tužilaštvo u Turskoj raspolaže vezano za slučaj bh. studenta Selmira Mašetovića.

Kako navodi, po informacijama "koje imamo, optužbe protiv Selmira Mašetovića nisu bile nimalo bezazlene. On se tereti da je bio član organizacije Fetullaha Gulena (FETO) koji se u Turskoj smatra odgovornim za pokušaj vojnog udara prije dvije godine".

- Pored tvrdnji tužioca da se Mašetović koristio telefonima na kojima je bila instalirana aplikacija ByLock, a koju su pripadnici ove organizacije koristili za međusobnu komunikaciju, predmet istrage su i navodi da je Mašetović bio u vezi sa ljudima koji su već procesuirani kao članovi terorističke organizacije. Tužilac je također raspolagao materijalnim dokazima da je Mašetović bio uključen u antivladine proteste 2014. godine - pojašnjava ambasador.

VEZANI TEKST - Potvrđeno za Faktor: Selmir Mašetović pušten na slobodu

- On je tek kada je 2014. došao u Tursku kao stipendista fondacije koja je u Turskoj označena kao dio međunarodne mreže Fetullaha Gulena, on je prije nego što je i znao turski jezik, od strane tih ljudi bio pozvan da učestvuje u antivladinim demonstracijama. Mi se svi iskreno nadamo da neće doći do podizanja optužnice i da će uskoro biti potpuno slobodan da se vrati u BiH. Očigledno da se radi o gruboj zloupotrebi našeg studenta koji je vjerovatno iz neznanja i naivnosti kada je došao u Tursku vjerovao ljudima koji su ga dočekali, a koji su zloupotrijebili njegovo povjerenje – kazao nam je Sadović.

Ne zna se dokad će istraga tužilaštva trajati. Može biti produžavana, ali kako ističe ambasador, nadamo "se da je tužiocima jasno da je riječ o zloupotrebi bh. državljana u Turskoj od strane te ekipe".

VEZANI TEKST - Konzul Muhić za Faktor: Dugo smo pričali, Selmir je možda žrtva krađe identiteta