Ambasador Sadović za Faktor o dokazima turskog tužilaštva protiv Mašetovića

Objavljeno: 12.06.18 u 15:58 Autor: A. P.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović u izjavi za Faktor govorio je o dokazima kojima tužilaštvo u Turskoj raspolaže vezano za slučaj bh. studenta Selmira Mašetovića.

Bakir Sadović FOTO: DAILY SABAH
Bakir Sadović FOTO: DAILY SABAH

Kako navodi, po informacijama "koje imamo, optužbe protiv Selmira Mašetovića nisu bile nimalo bezazlene. On se tereti da je bio član organizacije Fetullaha Gulena (FETO) koji se u Turskoj smatra odgovornim za pokušaj vojnog udara prije dvije godine".

- Pored tvrdnji tužioca da se Mašetović koristio telefonima na kojima je bila instalirana aplikacija ByLock, a koju su pripadnici ove organizacije koristili za međusobnu komunikaciju, predmet istrage su i navodi da je Mašetović bio u vezi sa ljudima koji su već procesuirani kao članovi terorističke organizacije. Tužilac je također raspolagao materijalnim dokazima da je Mašetović bio uključen u antivladine proteste 2014. godine - pojašnjava ambasador.

VEZANI TEKST - Potvrđeno za Faktor: Selmir Mašetović pušten na slobodu

- On je tek kada je 2014. došao u Tursku kao stipendista fondacije koja je u Turskoj označena kao dio međunarodne mreže Fetullaha Gulena, on je prije nego što je i znao turski jezik, od strane tih ljudi bio pozvan da učestvuje u antivladinim demonstracijama. Mi se svi iskreno nadamo da neće doći do podizanja optužnice i da će uskoro biti potpuno slobodan da se vrati u BiH. Očigledno da se radi o gruboj zloupotrebi našeg studenta koji je vjerovatno iz neznanja i naivnosti kada je došao u Tursku vjerovao ljudima koji su ga dočekali, a koji su zloupotrijebili njegovo povjerenje – kazao nam je Sadović.

Ne zna se dokad će istraga tužilaštva trajati. Može biti produžavana, ali kako ističe ambasador, nadamo "se da je tužiocima jasno da je riječ o zloupotrebi bh. državljana u Turskoj od strane te ekipe".

VEZANI TEKST - Konzul Muhić za Faktor: Dugo smo pričali, Selmir je možda žrtva krađe identiteta