Ambasador Scott: Ne tražimo od Srbije da bira između EU-a i Rusije

Objavljeno: 09.11.17 u 14:07

Sjedinjene Američke Države ne traže od Srbije da bira između Evropske unije i Rusije, snažno podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU i ne misle da to isključuje dobre odnose sa Rusijom, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kyle Scott.

Scott: Srbija mora prihvatiti sve pozitivne vrijednosti Evropske unije
Scott: Srbija mora prihvatiti sve pozitivne vrijednosti Evropske unije

- Međutim, pridruživanje EU nije samo pitanje usaglašavanja zakonodavstva, kako bi se ispunili zahtjevi EU-a, to je i politički proces u kojem zemlja-kandidat mora uvjeriti članice EU-a da će svojim pridruživanjem doprinijeti EU zajednici, a to znači prihvatanje i provođenje zajedničkih vrijednosti - rekao je Scott, prenosi Tanjug.

- To znači i da će Srbija morati biti potpuno posvećena EU i provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike - dodao je ambasador.

Na pitanje odnosi li se nedavna izjava zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za europske i euroazijske poslove Hoyta Briana Yeea - kako Srbija neće još dugo moći "sjediti na dvije stolice" - na vanjsku politiku Srbije i uvođenje sankcija Rusiji, Scott je kazao kako on tu izjavu nije tako shvatio.

- Mislim da je Hoyt bio prilično jasan, a nedavno je i dodatno objasnio svoj stav. Ali mi smo, kao i druge članice NATO-a, oduvijek poštovali odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i namjeru da se ne priključuje NATO savezu i niko, ustvari, i ne vrši pritisak na Srbiju da uđe u NATO - rekao je Scott.

Kazao je i da su sada odnosi Srbije i SAD-a "snažni", da su se dvije države u Drugom svjetskom ratu borile "rame uz rame", a da su se 90-ih godina prošlog vijeka našle na suprotnim stranama zbog američkog protivljenja politici Slobodana Miloševića.

- Taj period bio je iznimka u našim odnosima. Kada je srpski narod svrgnuo Miloševića, naše partnerstvo je raslo i danas podrazumijeva blisku saradnju sa srbijanskim dužnosnicima na jačanju demokratskih institucija, promociji vladavine prava, poboljšanju poslovne klime i izgradnji kapaciteta vojnih snaga Srbije putem zajedničkih vježbi i obuke - istakao je američki ambasador Kyle Scott.