Igre mladih

Ambasadori Borovac, Vuk Zec i Ganić: EYOF će dokazati ogroman potencijal Sarajeva

Objavljeno: 12.01.2019. u 10:30

Svečano otvaranje zakazano je za 10. februar na stadionu Asim Ferhatović Hase u 19 sati

EYOF će biti još jedan iskorak

Svečano otvaranje EYOF 2019, koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, zakazano je na stadionu Asim Ferhatović Hase 10. februara u 19 sati. Ovaj sportski događaj za mlade od 14 do 18 godina veliki je događaj za Sarajevo i BiH, a brojne javne ličnosti bit će ambasadori EYOF-a.  

Gradonačelnica Sarajeva u periodu od 2005. do 2009. godine i trenutna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac poštovana je kako među građanima Sarajeva, tako i među svojim saradnicima. Ova žena nevjerojatne energije, osoba koja je godinama strpljivo i vrijedno gradila svoju sjajnu političku karijeru, s radošću je prihvatila poziv gradonačelnika Sarajeva Abdualaha Skake i postala ambasadorica EYOF-a. Kao i uvijek, s optimizmom gleda na budućnost i prepoznaje značaj EYOF-a za našu širu društvenu zajednicu.

Borovac: Ovo je velika prilika da pokažemo koliko smo spremni

- Prije svega, ovo je jedna nova prilika za grad Sarajevo, a prvenstveno za mlade Sarajeva, da osjete duh olimpizma koji smo mi starije generacije osjetili 1984. godine i znamo šta je to značilo za naš grad. Ovo je velika prilika da pokažemo koliko smo spremni i koliko su mladi ljudi spremni da zajedno rade, grade i takmiče se, da pokažu snagu suživota i zajedništva, da su spremni da nastave da grade našu zemlju na idejama olimpizma i idejama koja nose ova velika takmičenja. Oni trebaju da budu pokretači, otvaranju i takmičenjima trebaju prisustvovati svi đaci iz osnovnih i srednjih škola, naš grad treba da diše zajedno sa Istočnim Sarajevom. Bosna i Hercegovina zajedno sa svojom mladošću treba da pokaže da je spremna da osjeti sve one ljepote i vrijednosti svega onoga što nose ovakve velike prilike - kazala je Borovac.

Arhitekta Amir Vuk Zec čovjek je koji svojim radom svjedoči ljubav prema svojoj domovini i svom gradu, njihovom kulturnom naslijeđu i tradiciji, što neponovljivo vješto i prelijepo isprepliće s modernim trenutkom. Objekti i enterijeri iza kojih stoji njegov potpis pri svakom novom susretu uvijek jednako oduševljavaju i ostaju Sarajevu kao najljepše pismo ljubavi.

Vuk Zec: Treba misliti o budućim generacijama

- Meni je draga svaka vatra, a posebno olimpijska koja te ogrije, pa će i nas ogrijati opet i razbuditi uspavanu vatru. Trebamo misliti i o budućim generacijama i ne vraćati ih stalno u prošlost, ne može se voziti naprijed a gledati u rikverc, s ovom manifestacijom trebamo početi gledati naprijed i dokazati koliki je potencijal Sarajeva sa tri značajne planine u 30 kilometara, na pola sata od grada i pola sata od aerodroma. Tek kada sam se nedavno vratio iz Kine i Hong Konga shvatio sam koliko je njima potrebno da dođu do takvih ljepota, a mi platimo taksisti i on nas začas odveze u netaknutu prirodu. To moramo iskoristiti kao potencijal. Radujemo se svim srcem, evo snijeg je pao, vidio sam i Bjelašnicu i Jahorinu kako su spremne, kako se razvijaju, ove naše male intimne planine su jako primamljive za turiste i turizam budućnosti - rekao je Vuk Zec.

Akademik Ejup Ganić svjetski je priznat naučnik, te čovjek iza koga stoji briljantna politička karijera i okrenutost ka mladima, najvrjednijem dijelu našeg društva za čije se bolje obrazovanje i perspektive neumorno bori. On je posebnom ljubavlju govorio o gradu koji je izabrao za svoj dom.

Ganić: Sarajevo je veliki brend

- Ovaj grad je sam po sebi jedan veliki brand u svijetu. Teško da možete naći ikoga na bilo kom kontinentu da ne zna nešto o Sarajevu, tako da iako je bilo i teško, bilo je na neki način i lako dobiti ovu olimpijadu mladih. Inače, Sarajevo kroz svoju historiju ima tu snagu izvrsnosti, te rezultate izvrsnosti. Mi smo uvijek imali jedan ispravan odnos prema prošlosti. U našem gradu su sačuvane najljepše građevine, najljepši ćoškovi, ćuprije, koje su gradile civilizacije koje su nas nekad okupirale, ali smo mi ipak izabrali ono što ima neku univerzalnu vrijednost. Sarajevo je tako kao grad jedan najljepši evropski spomenik, grad koji sam po sebi ima jedan osjećaj natprosječnosti i u ovom gradu možete naći svakakvih karaktera, ali najviše onih koji su izuzetno dobri u onome što rade. Pogledajte, mi smo postigli rezultate i u nauci, slikarstvu, filmskoj umjetnosti, književnosti, pa i sportu. EYOF će biti još jedan iskorak, pogotovo zato što su to djeca od 14 do 18 godina, što je ta populacija na neki način strašno pod pritiskom onog lošeg što donosi naša civilizacija: buka, droga, otuđenost, a sport se ovim vraća na jedan divan način, to će biti jedna divna poruka iz Sarajeva. Naravno, za one koji pamte Sarajevo 1984, a i oni koji pamte Sarajevo devedesetih, svima će biti drago da vide ponovo taj osmijeh ovog grada - kazao je Ganić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije