open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Ambasadori EU-a u BiH i komandant EUFOR-a: Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo pobijediti
Svi ambasadori država članica Evropske unije akreditirani u Bosni i Hercegovini, komandant EUFOR-a i šef Delegacije EU u BiH oglasili su se u vezi sa aktuelnom situacijom u BiH, odnosno pandemijom koronavirusa, saopćila je Delegacija EU u BiH.
07.04.2020. u 10:45
get url
text

Njihov osvrt prenosimo u cijelosti:

Prošle su tri sedmice od kada je stvarnost pandemije koronavirusa zahvatila Bosnu i Hercegovinu. A čini se kao da je prošlo godinu dana!

Borba protiv nevidljivog neprijatelja kroz solidarnost

Iako je Evropska unija najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine i njen najveći donator, naš odnos se ne zasniva isključivo na obostranim ekonomskim pogodnostima, pa čak ni na geografiji ili kulturi, već na temeljnom principu solidarnosti koji je zbližio Evropljane u godinama nakon Drugog svjetskog rata. U tom duhu danas sarađujemo sa građanima i vlastima u Bosni i Hercegovini. Nikada nećemo odustati od ovog principa jer bez solidarnosti ne možemo uspjeti u svojim naporima da pobijedimo virus! Zemlje širom svijeta, uključujući i zemlje u Evropi, uvele su mjere karantena i ograničenja putovanja kako bi spriječile širenje virusa. Međutim, to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja. Nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU. On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU. BiH je također pozvana da, kao i susjedi sa Zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavku hitne medicinske opreme skupa sa državama članicama EU. Sada je potrebno brzo djelovati kako bi se proces nabavki finalizirao.

Također, zajednički radimo na olakšavanju prevoza robe preko granica, unutar regiona i sa EU. Nadamo se da će se sve zemlje regiona pridružiti BiH iskazivanjem podrške inicijativi Transportne zajednice i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za uspostavljanje ‘zelenih koridora’. Koridori su zamišljeni s ciljem ubrzavanja protoka roba neophodnih za regiju, uključujući BiH. Još jedan ‘mehanizam solidarnosti’ jeste Mehanizam Unije za civilnu zaštitu koji je upravo aktiviran kako bi osigurao nematerijalnu pomoć za BiH iz resursa država članica.

Svakodnevno smo u kontaktu s vlastima u BiH i aktivno koordiniramo s UN-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), međunarodnim finansijskim agencijama i EUFOR-om. Naš jedini cilj je što brže pružiti konkretnu pomoć direktno građanima Bosne i Hercegovine.

Zdravlje je na prvom mjestu

Upravo nam je to bilo na umu u posljednje tri sedmice dok smo bili u trci s vremenom da pružimo pomoć u nabavci najneophodnije medicinske opreme za BiH. U tu svrhu, prošle sedmice, ambasador Sattler je u ime Evropske unije potpisao s UNDP-om prvi dio finansijskog paketa pomoći, čija ukupna vrijednosti iznosi 7 miliona eura. Isporuke su već u toku – podijeljeno je 7500 testova, a 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje će biti dostavljeno do kraja sedmice. Prvih 40 respiratora stiže u aprilu, a ostatak u maju.

Bitno je sačuvati i radna mjesta

Pored gorućih zdravstvenih pitanja, vrlo smo svjesni koliko je ova situacija teška za ekonomiju u BiH generalno, a posebno za mala preduzeća. Evropska unija mobilizira preko 410 miliona eura pomoći Zapadnom Balkanu za odgovor na COVID-19. Finansijska pomoć za BiH će iznositi do 80,5 miliona eura za podršku u rješavanju posljedica Corona virusa u smislu hitnih medicinskih potreba i socioekonomskog oporavka.

Lična odgovornost: #OstaniKući

U međuvremenu, naša porodica Evropske unije u BiH pridružila se kampanji kojom se građani pozivaju da ostanu kod kuće kako bi zaštitili najugroženije i pomogli kod usporavanja brzine daljeg širenja virusa. U suštini se radi o usporavanju virusa kako bi se ovom društvu omogućila borba protiv virusa bez preopterećenja medicinskih radnika, te izbjegao kolaps javnog zdravstvenog sistema.

Poštivanje ljudskih i demokratskih prava

Dok podržavamo nužne aktivnosti vlasti u BiH u cilju rješavanja ove krize, od najveće je važnosti održati odgovarajuću ravnotežu između preventivnih mjera i poštivanja ljudskih i demokratskih prava svih građana. S tim u vezi, posebno je važno osigurati da se prava i potrebe ranjivih grupa u potpunosti poštuju i zadovoljavaju u svjetlu trenutne situacije.

Zajedno smo u ovome

Virus je teško pogodio nas u Evropi, i to cijeloj Evropi, i pobijedit ćemo ga zajedno. Pobijedit ćemo oslanjajući se na evropske vrijednosti – vrijednosti saradnje, transparentnosti i solidarnosti. Također, i zdrav razum. Usred ove krize, kada je solidarnost potrebnija nego ikada, Evropska unija ostaje jednako posvećena Bosni i Hercegovini.

Od sredine marta, naše osoblje, kao i mi, radimo od kuće. Pod kućom podrazumijevamo naš dom ovdje u Bosni i Hercegovini. Ova zemlja je i naš dom, a dom Bosne i Hercegovine je u Evropi.

Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo pobijediti!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.