Ambasadori: Josip Gelo predao akreditive predsjedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli

Objavljeno: 19.05.17 u 14:06

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Josip Gelo predao je 18. maja 2017. godine u palati Quirinale akreditive predsjedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli.

Italijanski predsjednik obećao pomoć BiH na putu ka EU
Italijanski predsjednik obećao pomoć BiH na putu ka EU

Prenoseći pozdrave od članova Predsjedništva BiH, zahvalio se Republici Italiji na pomoći i potpori koju je ova prijateljska zemlja pružala i pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama, istakavši kako je ulazak BiH u Evropsku uniju njen strateški cilj i prioritet u vanjskoj politici. Naglasio je da sama perspektiva da budemo dio Evropske unije ima pokretačku snagu za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i socijalne promjene, koje se događaju u Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na dosadašnju vrlo dobru saradnju na bilateralnom i multilateralnom planu i na uzajamnu podršku između naših dviju zemalja, ambasador Gelo je zatražio pdršku Republike Italije u procesu stjecanja statusa kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Predsjednik Mattarella se, izrazivši dobrodošlicu ambasadoru, osvrnuo na vrlo dobre i aktivne odnose, koji postoje između naših dviju zemalja. Rekao je i kako Republika Italija u Bosni i Hercegovini vidi prijateljsku zemlju, s kojom želi održavati i jačati prijateljske odnose. Izrazio je spremnost da Republika Italija i nadalje bude podrška BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama, podsjetivši kako je i sam prošle godine bio u posjeti našoj zemlji.

Nakon srdačnog razgovora predsjednik Mattarella poželio je ambasadoru Geli uspjeh u radu, naglasivši da je otvoren za sve oblike saradnje od zajedničkog interesa za dvije zemlje.