open-navfaktor-logo
search
Presretan
Amel Tuka: Moj babo je bio spreman dati život za BiH, ja se sada borim na drugi način
Postoji ogromna razlika između mene i mojih protivnika na stazi. Oni imaju podršku sistema zemalja iz kojih dolaze, s druge strane, ja imam ljubav prema svojoj zemlji, istakao je Tuka
04.10.2019. u 13:08
get url
text

Amela Tuku, koji je u našu zemlju donio srebrenu medalju sa Svjetskog prvenstva u Dohi, na Sarajevskom aerodromu dočekala je porodica, te veliki broj prijatelja, fanova, novinara.

-Od slijetanja u BiH, kada sam došao na tlo svoje zemlje, počele su da mi rade emocije. Zahvalio bih se svima koji su navijali za mene. Vjerovao sam u sebe, znao sam da ću se vratiti na vrh i evo, vratio sam se - rekao je Tuka.

-Znam da sam sada napravio više nego u Pekingu 2015, kada sam zbog svojih rezultata tokom te godine znao da moram osvojiti medalju. Ovaj put bilo je drugačije. Niko me nije stavljao među kandidate za medalju i nije bilo pritiska. Međutim, bio sam sigurniji u sebe da ću osvojiti medalju nego pred SP u Pekingu - rekao je Tuka.

Objasnio je da je tokom SP u Dohi imao i zdravstvenih problema.

-Poslije prve trke, osjećao sam se loše, dobio sam groznicu i visoku temperaturu, a na dan polufinala osjećao sam se posebno loše. Bojao sam se da ću čak morati odustati od nastupa. Ipak, trener i doktori iz italijanskog saveza uspjeli su me oporaviti. Znao sam da će finale biti brzo, ali bio sam spreman da idem na sve ili ništa. Ponosan sam na sve što sam napravio u Dohi - kazao je Tuka dodavši da je prelomna bila 2017. godina.

-Tada sam sam sebe pitao da li se mogu vratiti u vrh. Upoznao sam, međutim, dvije posebne osobe, prof. Jasnu Bajraktarević i nutricionistkinju Draganu iz Splita koje su postale dio mog tima i koje su mi mnogo pomogle da budem ovdje gdje sam sada - naveo je.

{$galerijaFotografija}

Tuka je najavio planove za budućnost, naglasivši da neće da razmišlja o Olimpijskim igrama nego samo o treninzima i stazi, jer mu to, tvrdi, daje najveće samopouzdanje. Govorio je i o razlici između njega i njegovih protivnika na stazi.

-Postoji ogromna razlika između mene i njih. Oni imaju podršku sistema zemalja iz kojih dolaze, s druge strane, ja imam ljubav prema svojoj zemlji i želim ju predstavljati u što boljem svjetlu. Moj babo se borio za ovu zemlju, bio je spreman dati život za nju. Ja se sada borim na drugi način i sretan sam zbog toga - kazao je Amel Tuka.

Doček Amel Tuka aerodrom Sarajevo 3 - 04.10.2019.
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.