open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Američka ambasada u BiH: VSTV ne razumije ulogu i značaj parlamentarnog nadzora
Nije samo pravo, već i obaveza Parlamenta da osigura odgovornost pravosuđa
18.07.2019. u 13:00
get url
text

Današnji zaključci VSTV-a pokazuju nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora, saopćila je Ambasada SAD-a u BiH o zaključcima ove pravosudne institucije.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH doneseni su zaključci kao odgovor na set zaključaka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u okviru kojih je, između ostalog, formirana istražna komisija koja treba da istražuje korupciju u VSTV-u.

Iz VSTV-a su, između ostalog, zaključili kako ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su kazali kako "izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti".

- Zdrave demokratije trebaju provjere i balans. Nije samo pravo, već i obaveza Parlamenta da osigura odgovornost pravosuđa - naveli su iz Američke ambasade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.