open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Brisela
Američka senatorica zatražila veći angažman NATO-a u BiH
Jeanne Shaheen, američka senatorica, boravila je sa delegacijom u Briselu gdje su posjetili američku ambasadoricu u NATO-u.
23.04.2022. u 22:34
get url
text

Tokom razgovora, oni su zatražili veći angažman NATO snaga u Bosni i Hercegovini, odnosno na zapadnom Balkanu.

- U našim raspravama podijelila sam svoju zabrinutost zbog pogoršanja situacije u BiH i nastavljam pozivati naše saveznike u NATO-u da preusmjere pažnju na održavanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu - kazala je Shaheen.

 

Podsjetimo, tokom boravka u BiH početko marta grupa američkih senatora predvođenih Shaheen, predložila je rezoluciju povodom 30 godina nezavisnosti BiH.

U rezoluciji se traži od čelnika evropskih država da se insistira na odgovornosti onih koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, naglašavajući da to podrazumijeva i sankcije ako je to potrebno. Također, osuđuju zapaljivu retoriku bosanskohercegovačkih, kao i političara u drugim državama regije za koje je navedeno da poriču genocid i druge ratne zločine.

VEZANI TEKST - Grupa američkih senatora traži sankcije za one koji urušavaju stabilnost BiH

Naglašeno je i da je Milorad Dodik, bosanski Srbin, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ometao napore za pomirenje negiranjem genocida, angažovan u destabilizirajućim sigurnosnim manevrima, prijetio povlačenjem Republike Srpske iz institucija na državnom nivou, uključujući pravosuđe, službe sigurnosti, Upravu za indirektno oporezivanje i Oružane snage BiH te pozvao na raspuštanje OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.