Američka vojska: U zračnom napadu ubijen šef ISIL-a u Afganistanu

Objavljeno: 13.08.17 u 15:22

Američka vojska je objavila u nedjelju da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak na sjeveroistoku zemlje ubila jednog visokog dužnosnika grupe Islamska država u Afganistanu, ali i druge lokalne šefove te grupe.

Američke zračne snage pojačale su napade na ISIL u ovoj zemlji
Američke zračne snage pojačale su napade na ISIL u ovoj zemlji

General John Nicholson, komandant američkih snaga u Afganistanu, rekao je da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak ubijen Abdul Rahman, šef grupe Islamska država za pokrajinu Kunar, poznate kao El-Khorasan.

Američka vojska je navela u srpnju da je ubila šefa El-Khorasana, Abu Sayeda u napadu na glavni stožer skupine 11. srpnja u pokrajini Kunar.

- Smrt Abdula Rahamna zadaje novi udarac visokom zapovjedništvu El-Khorasana - naveo je general Nicholson u priopćenju, obećavši džihadistima da će ih "progoniti sve dok više ne budu predstavljati prijetnju afganistanskom narodu i regiji".

On je dodao da su još trojica šefova ubijena u tom napadu u pokrajini Kunar.

General Nicholson drži da je Abdul Raham bio emir grupe za pokrajinu Kunar i glavni kandidat za nasljednika Abu Sayeda.

Abu Sayed je bio treći emir džihadističke organizacije u Afganistanu kojeg su smaknuli Washington i Kabul nakon Hafiza Sayeda Khana, prošle godine, i Abdula Hasiba, krajem aprila ove godine.

ISIL, koja se povlači u Iraku i u Siriji, pojavio se na istoku Afganistana početkom 2015. i napreduje na sjeveru zemlje.