open-navfaktor-logo
search
Dan pobjede nad fašizmom
Američki ambasador kritikovao Srbijance: Sramotno je da ratni zločinac bude na čelu "Besmrtnog puka"
Kolonu kojom je Niš odao počast poginulim saveznicima u Drugom svjetskom ratu predvodio je osuđeni ratni zločinac Vladimir Lazarević
10.05.2019. u 17:28
get url
text

Maršem takozvanog "Besmrtnog puka" grad Niš je jučer obilježio Dan pobjede nad fašizmom. Međutim, na čelu ove kolone našao se Vladimir Lazarević, penzionisani general Vojske Srbije, koji je svojevremeno bio komandant Prištinskog korpusa i Treće armije.

Ono što je najviše pobudilo pažnju je činjenica da se na čelu kolone kojom je obilježen Dan pobjede nad fašizmom nalazio osuđeni ratni zločinac. Lazarevića je, naime, Haški tribunal osudio 2005. godine na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i drugih nehumanih djela. Nakon odležanih 10 godina, Lazarević je 2015. godine pušten na prijevremenu slobodu.

Ova činjenica izazvala je, između ostalog, i reakciju američkog ambasadora u Srbiji, Kylea Scotta, koji je ovakav čin nazvao sramotnim.

- Sramota je da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi. Dan Evrope = evropske vrijednosti - napisao je Scott na svom Twitter nalogu.

Očekivano, ovakav njegov komentar izazvao je salvu negodovanja nacionalista u Srbiji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.