open-navfaktor-logo
search
Freyev efekt
Američki diplomati na Kubi oboljeli zbog mikrotalasa
Prema najnovijem istraživanju koje je proveo tim naučnika sa univerziteta u Pennsylvaniji, čini se kako su američki diplomati na Kubi oboljeli zbog mikrotalasa
03.09.2018. u 11:40
get url
text
Oboljelo je 20 diplomata

Nakon brojnih misterioznih obolijevanja američkih diplomata na Kubi, tim naučnika iz Centra za ozljede mozga, te njihovo liječenje pri univerzitetu u Pennsylvaniji proveo je istraživanje kako bi utvrdili uzrok misteriozne bolesti.

Prema onome što je Douglas H.Smith, direktor Centra, poručio za The New York Times, čini se kako su diplomati oboljeli zbog mikrotalasa. Pojasnio je kako mozak pojedine mikrotalase može tumačiti kao zvuk. Ovo stanje poznato je kao Freyev efekt, prema naučniku Allanu Freyu,  prvom Amerikancu koji je pisao o efektu mikrotalasa.

Mozak mikrotalase tumači kao zvuk

Sve je počelo za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su osobe koje su radile s radarima prijavile poteškoće. Frey je potom proveo istraživanje u kojemu je ispitanike podvrgavao različitim mikrotalasima, a zaključak istraživanja bio je da ljudi mogu čuti mikrotalase u odgovarajućoj frekvenciji. Napisao je kako mikrotalase ljudski mozak čuje u vidu zujanja, klikanja ili kucanja, ovisno o samim mikrotalasima.

I do sada se nagađalo da bi mikrotalasi mogli biti razlog obolijevanja diplomata, a istraživanje iz Pennsylvanije je prva naučna potvrda.


The Times piše kako naučnici decenijama znaju za djelovanje mikrotalasa, te da se oni mogu percipirati kao zvuk. Sam direktor Centra, Smith, rekao je za Times da su svi u početku bili skeptični, ali kako se sada svi slažu da ima nečega u ovoj teoriji.

Iz State Departmenta su pak za Fox News poručili kako je istraga o uzrocima obolijevanja i dalje u toku.

Broj oboljenlih dplomata

Podsjetimo, 20-ak američkih diplomata oboljelo je usljed tajanstvenih zdravstvenih incidenata na Kubi.

Najnoviji slučaj je dijagnosticiran u junu ove godine,  "nakon sveobuhvatnih medicinskih pretraga". Najmanje još jedan zaposlenik američke vlade je imao iste simptome u Kini, što povećava zagonetnost "ciljanih" i "zvučnih napada", kako su ih nazvale Sjedinjene Države.

Stradali diplomati su imali simptome slične onima nakon potresa ili lakše ozljede mozga, praćene glavoboljom, vrtoglavicom, zujanjem u ušima, kognitivnim i vidnim smetnjama, gubitkom sluha, a u nekim slučajevima nesanicom i iscrpljenošću.

Cijeli slučaj rezultirao je pogoršanjem odnosa Kube i SAD-a, a najmanje jedan američki diplomat iste simptome je prijavio iz ambasade u Kini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.