navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanje

Američki doktori: U ispitivanja vakcine protiv COVID-19 treba uključiti i djecu

Američka pedijatrijska akademija (AAP) upozorava na posljedice koje su moguće ako djecu hitno ne uključe u ispitivanja vakcine protiv COVID-19.

Objavljeno: 19.11.2020. u 16:51
get url
text

Preliminarni podaci koje su ovog mjeseca objavili proizvođači vakcine Moderna i Pfizer vrlo su impresivni te pokazuju kako je učinkovitost veća od 90 posto, piše HuffPost.

No pedijatri članovi AAP poslali su u utorak otvoreno pismo federalnim zdravstvenim zvaničnicima u SAD-u navodeći kako je važno da se Uprava za hranu i lijekove drži transparentnih zahtjeva za mjerenje rizika i koristi od vakcine u svim podskupinama stanovništva, uključujući djecu.

Pismo su potpisale i druga udruženja doktora uključujući Američko društvo porodničara i ginekologa (ACOG) te Američko medicinsko udruženje (AMA).

- S velikim nestrpljenjem očekujemo podatke o sigurnosti i djelotvornosti u ispitivanjima vakcine koje su u toku kod odraslih te pozivamo farmaceutske kuće da hitno prošire svoje panele sudionika te uključe djecu i adolescente - rekla je predsjednica AAP-ovog odbora za zarazne bolesti dr. Yvonne Maldonado.

Potaknuti preliminarnim nalazima Pfizera i Moderne, stručnjaci predviđaju kako bi do proljeća u SAD-u mogli imati na raspolaganju više vakcina različitih proizvođača, no djeca su uglavnom bila isključena iz istraživanja.

Krajem oktobra Pfizer je dobio odobrenje za testiranje vakcine na djeci u SAD-u starosti 12 i više godina, a Moderna je najavila da čeka odobrenje kako bi i oni mogli početi s testiranjem vakcine na djeci.

To znači da uprkos izboru vakcine, djeci ona neće biti dostupna barem do sredine 2021. godine godine.

- Za ovo istraživanje treba vremena. Ako ovo uskoro ne započne, slabo je vjerovatno da će djeci vakcina biti dostupna prije početka sljedeće školske godine - ističe Maldonado.

Među značajnijim izazovima je činjenica da roditelji moraju dobrovoljno prijaviti svoju djecu na eksperimentalni tretman. Neki roditelji koji su svoju djecu uključili u Pfizerovo istraživanjes kažu da su se suočili s ružnim komentarima.

No pedijatri navode brojne razloge zbog kojih je neophodno testirati vakcine protiv COVID-19 na djeci. Kažu da se njihov imunološki sistem razlikuje od sistema odraslih, pogotovo jer još nisu jasni razlozi zašto drugačije reagiraju na sam COVID-19.

Djeca se također suočavaju s rijetkim ali ozbiljnim rizikom od multisistemskog upalnog sindroma koji se, čini se, razvija sedmicama nakon što su mališani bili izloženi koronavirusu.