open-navfaktor-logo
search
Skupa greška
Američki dolari poslani u Evropu: Trumpovi čekovi oduševljavaju mnoge Austrijance
Pomoć od 1.200 američkih dolara koju je američka administracija dala ljudima s nižim primanjima tokom krize s koronom također je oduševila mnoge Austrijance ovih dana.
10.09.2020. u 12:37
get url
text
Trumpov ček

Američka vlada poslala je čekove od 1.200 dolara na adrese miliona Amerikanaca, ali zbog tehničke greške, hiljade ih je poslano u Austriju, javlja austrijska državna televizija ORF.

Prema ORF-u, više od 100 takvih čekova u austrijskim bankama već je zamijenjeno za novac. Takav je ček dobio i jedan od penzionera iz Linza, koji je neko vrijeme kratko živio u SAD- u.

Kad je u svom poštanskom sandučiću pronašao spomenuti ček u iznosu od 1.200 američkih dolara, isprva je bio malo iznenađen, a zatim je provjerio autentičnost čeka, nakon čega je novac položio na svoj račun.

Neočekivane pošiljke američkih dolara iz Austrije najvjerojatnije su u Austriju došle zbog tehničke greške američkih vlasti. Čekovi su inače namijenjeni građanima SAD-a koji ostvaruju godišnju zaradu do 75.000 američkih dolara. Zbog tehničke greške, čekovi su poslani na adrese miliona preminulih ljudi.

Sve upućuje na to da američke porezne vlasti nisu prije slanja čekova uspoređivale svoje podatke s podacima socijalnog osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.