open-navfaktor-logo
search
Historijski zakon
Američki Kongres danas glasa o Bidenovom planu oporavka vrijednom 1.900 milijardi dolara
Američki Kongres danas bi trebao prihvatiti plan oporavka privrede vrijedan 1.900 milijardi dolara koji je prioritet na početku mandata demokrate Joea Bidena i koji bi trebao potaknuti ekonomski rast u SAD-u.
10.03.2021. u 07:45
get url
text

SAD-u očajnički trebaju te mjere za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom, istaknuo je Biden i obećao da će svoj sveobuhvatan plan spašavanja potpisati čim ga prihvati Kongres.

Republikanci u Kongresu oštro mu se protive, osuđujući mjere krajnje ljevice koje idu puno dalje od borbe s korona-krizom. No, demokrati koji kontroliraju Zastupnički dom sigurni su da će ga prihvatiti na glasanju predviđenom za danas.

- Ovo je izniman, historisjki zakon koji će potaknuti temeljitu preobrazbu i omogućiti da se uveliko osnaži borba s virusom i odgovori na ekonomsku krizu - istaknula je demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Biden je ranije kazao da je napravljen veliki korak kako bi se pomoglo Amerikancima.

Američka ekonomija lani je pala za 3,5 posto, što je najgora godina nakon Drugog svjetskog rata. Stručnjaci ocjenjuju da će plan za spas ekonomije potaknuti rast.

Bijela kuća misli da će ovaj zakon u 2021. otvoriti više od sedam miliona radnih mjesta, omogućiti bolju dostupnost medicinskih usluga i spasiti mnoge živote zahvaljujući ulaganju u kampanju vakcinacije stanovništva.

Plan uključuje direktnu pomoć u iznosu od 1.400 dolara po osobi i po djetetu za milione Amerikanaca i do septembra produžuje vanrednu naknadu za nezaposlene koja treba isteći 14. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.