open-navfaktor-logo
search
Nepoznat uzrok smrti
Američki milijarder pronađen mrtav u svom uredu u New Yorku
Američki milijarder Thomas H. Lee (78) jučer je pronađen mrtav u svom uredu u New Yorku.
24.02.2023. u 08:15
get url
text

Prema Forbesu, Lee je u trenutku smrti vrijedio 2 milijarde dolara. Porodica milijardera je u saopćenju navela kako je "izuzetno ožalošćena" njegovom smrću.

Lee je navodno preminuo od rane izazvane vatrenim oružjem koju je sam sebi nanio u svom uredu na Manhattanu, javlja New York Post. Ipak, policijski glasnogovornik nije potvrdio da je muškarac preminuo od samoranjavanja vatrenim oružjem, ističući da će uzrok smrti utvrditi medicinski istražitelj.

Iz policije tvrde kako su jučer oko 11 sati ujutro dobili poziv iz ureda na Petoj aveniji.

- Po dolasku, hitna medicinska pomoć je na mjestu događaja proglasila muškarca mrtvim - dodali su. 

Osim što je bio pionir otkupa putem finansijske poluge, Lee je također bio poznat po tome što je 1992. kupio firmu za piće Snapple i prodao je dvije godine kasnije Quaker Oatsu za 1,7 milijardi dolara, što je 32 puta više od cijene za koju je kupio.

Lee je bio poznat po filantropiji, a radio je i kao povjerenik za istaknute njujorške umjetničke organizacije poput Lincoln centra za izvedbene umjetnosti i Muzeja moderne umjetnosti. Harvardu, na kojem je studirao, 1996. godine donirao je 22 miliona dolara od čega je dio iskorišten za pružanje finansijske pomoći studentima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.