open-navfaktor-logo
search
WASHINGTON
Američki senat usvojio zakon koji blokira prodaju oružja Saudijskoj Arabiji
Nacrt zakona, koji je usvojen s 53 glasa, dok je protiv bilo 45 članova Senata, predstavlja prvu od 22 rezolucije čiji je cilj blokiranje prodaje oružja Bliskom istoku
20.06.2019. u 19:17
get url
text

Američki senat donio je zakon o blokadi prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, koju je planirala administracija Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacrt zakona, koji je usvojen s 53 glasa, dok je protiv bilo 45 članova Senata, predstavlja prvu od 22 rezolucije čiji je cilj blokiranje prodaje oružja Bliskom istoku.

Glasanje je prvo u nizu od tri uzastopna glasanja i potencijalno bi moglo blokirati prodaju milijardi dolara vrijednog oružja zvaničnom Rijadu.

Demokrate i republikanci udružili su snage u svom gnjevu prema Trumpovoj administraciji zbog proglašenja vanrednog stanja oko krize s Iranom kako bi zaobišao Kongres i tako odobrio prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

U Kongresu također postoji gnjev među zastupnicima iz obje stranke zbog podrške Trumpove administracije Saudijskoj Arabiji uprkos pritisku zakonodavaca da sankcioniraju tu zemlju zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.