Američka administracija poručila je da će nastaviti podržavati produžetak humanitarnih pauza.

- Ne podržavamo trajni prekid vatre. U ovom trenutku podržavamo ideju humanitarnih pauza - rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby te dodao:

- Želimo vidjeti da se ova sedmodnevna pauza nastavi i osmi dan, deveti, deseti i tako dalje. Ali u konačnici, to će zahtijevati od Izraela i Hamasa da pristanu na parametre produženja tog sporazuma, ali u Sjedinjenim Američkim Državama imat će zagovornika za produženje dogovora.

Četverodnevna humanitarna pauza, u kojoj je posredovao Katar, stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak navečer objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

U okviru sporazuma o razmjeni zarobljenika i zatvorenika u sklopu humanitarne pauze postignute između Izraela i Hamasa, do sada je pušteno 75 izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze te 210 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.