open-navfaktor-logo
search
Nove sankcije
Amerika zabranila uvoz iz kineske regije Xinjiang, pozvali Kinu da okonča zločine i genocid nad Ujgurima
Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon kojim se praktično zabranjuje svaki uvoz iz kineske regije Xinjiang kao odgovor na zabrinutost zbog prisilnog rada.
24.12.2021. u 10:14
get url
text

Nacrt zakona, koji je prošle sedmice odobrio Kongres, zabranjuje uvoz robe iz regije osim ako kompanije ne ponude provjeren dokaz da proizvodnja nije uključivala prisilni rad.

Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada posebno se fokusira na tri proizvoda: pamuk, čiji je Xinjiang jedan od najvećih svjetskih proizvođača, paradajz i polisilicij, materijal koji se koristi za proizvodnju solarnih panela, javlja AFP. 

Senat je prošle sedmice jednoglasno izglasao da Sjedinjene Državeje prva zemlja koja je zabranila gotovo sav uvoz iz te kineske regije.

Zastpupnici su glasali za taj zakon uprkos lobiranju američkih kompanija, od kojih mnoge uveliko zavise o kineskim dobavljačima i već se suočavaju s velikim problemima zbog trgovinskih poremećaja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

- Zakon daje vladi nove alate za sprječavanje ulaska robe proizvedene prisilnim radom u Xinjiangu na američko tržište i za daljnje promoviranje odgovornosti za osobe i subjekte odgovorne za ove zloupotrebe - naveo je državni sekretar Antony Blinken u saopćenju, pozivajući Kinu da okonča "genocid i zločine protiv čovječnosti".

Zakon također obavezuje američku vladu da uvede sankcije kineskim dužnosnicima odgovornim za kršenje ljudskih prava u toj regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.