Nacrt zakona, koji je prošle sedmice odobrio Kongres, zabranjuje uvoz robe iz regije osim ako kompanije ne ponude provjeren dokaz da proizvodnja nije uključivala prisilni rad.

Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada posebno se fokusira na tri proizvoda: pamuk, čiji je Xinjiang jedan od najvećih svjetskih proizvođača, paradajz i polisilicij, materijal koji se koristi za proizvodnju solarnih panela, javlja AFP. 

Senat je prošle sedmice jednoglasno izglasao da Sjedinjene Državeje prva zemlja koja je zabranila gotovo sav uvoz iz te kineske regije.

Zastpupnici su glasali za taj zakon uprkos lobiranju američkih kompanija, od kojih mnoge uveliko zavise o kineskim dobavljačima i već se suočavaju s velikim problemima zbog trgovinskih poremećaja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

- Zakon daje vladi nove alate za sprječavanje ulaska robe proizvedene prisilnim radom u Xinjiangu na američko tržište i za daljnje promoviranje odgovornosti za osobe i subjekte odgovorne za ove zloupotrebe - naveo je državni sekretar Antony Blinken u saopćenju, pozivajući Kinu da okonča "genocid i zločine protiv čovječnosti".

Zakon također obavezuje američku vladu da uvede sankcije kineskim dužnosnicima odgovornim za kršenje ljudskih prava u toj regiji.