open-navfaktor-logo
search
Uragan Florence
Amerikanci očekuju katastrofu neviđenih razmjera
Ostankom na tom području rizikujete vlastiti život. Ne planirajte kretati na put kada počnu kiše i vjetar, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper
13.09.2018. u 21:41
get url
text

Uragan Florence približava se istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. Vlasti su danas upozorile da već sada snažni vjetrovi praćeni kišom pušu brzinom između 60 i 120 kilometara na sat.

Jutros je uragan prošao 350 kilometara istočno od Južne Karoline, a krajem današnjeg i početkom sutrašnjeg dana trebao bi se približiti obalama Sjeverne i Južne Karoline.

Meteorolozi upozoravaju da istok SAD-a čeka katastrofa neviđenih razmjera, dok očekuju da će uragan nad Sjevernom i Južnom Karolinom prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

Američki zvaničnici uputili su jasno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florence.

{$galerijaFotografija}

- Ostankom na tom području rizikujete vlastiti život. Ne planirajte kretati na put kada počnu kiše i vjetar - rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper.

Podsjetimo, milioni Amerikanaca već nekoliko dana se pripremaju za jedan od najkatastrofalnijih uragana u toj regiji proteklih godina.

Direktor Nacionalog ureda za uragane Ken Graham upozorio je u srijedu da su razmjere uragana Florence "zapanjujuće".

- Lako bi mogao pogoditi više država. Ne prijeti samo priobalnim područjima - kazao je Graham, istakavši da je do sada evakuisano oko 1,7 miliona stanovnika.

Iz Nacionalog ureda za uragane su jučer također upozorili da će uragan u subotu pogoditi priobalna područja, dok će u četvrtak i petak snažan vjetar biti zabilježen na području Južne Karoline.

Dodaje se da će uragan biti aktivan na području na kojem živi oko 5,4 miliona građana.

Nadležne vlasti u utorak su izdale naredbu za evakuaciju više od milion ljudi iz najugroženijih priobalnih regija saveznih država Virginije, Sjeverne Karoline i Južne Karoline.

Vanredno stanje već je proglašeno u Washingtonu, Virginiji, Marylandu i obje Karoline.

SAD uragan Florence
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.