Amerikanci označili Dodika kao Putinovog "igrača" u BiH

objavljeno: 13.01.2018. u 14:23

Izvještaj američkog Kongresa o Putinovim asimetričnim napadima na demokratske zemlje Evrope tretira i slučaj BiH. 

Posebna pažnja je posvećena naporima BiH da se pridruži NATO-u u čemu ključnu prepreku predstavlja entitet RS i Milorad Dodik.

- Da bi se krenulo ka tom cilju, predstavnici sve tri etničke grupe kao i članovi Predsjedništva BiH morali bi se složiti o tome te poduzeti neophodne reforme. Entitet RS, koji je entitet unutar BiH, naseljen je pretežno Srbima i održava bliske veze sa Moskvom. Protivljenje RS-a naporima BiH da se pridruži NATO-u bi onemogućilo taj pokušaj uprkos volji centralne vlade u Sarajevu da implementira MAP. Narodna skupština RS-a je u oktobru 2017. usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se protivi članstvu BiH u ovom vojnom savezu – stoji u izvještaju.

Dodaje se da je Rusija intenzivirala odnose sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom što bi se moglo “pokazati korisno u usporavanju puta BiH ka NATO-u“.

- Iako Dodik nije šef bosanske vlade, Vladimir Putin se s njim sastao nekoliko puta. Putin se međutim nikad nije sastao sa predstavnicima centralne vlade u Sarajevu što je jasan signal s kim Rusija želi imati odnose u toj zemlji. Rusija je također 2017. javno podržala referendum o nezavisnosti koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ukoliko bi BiH ostvarila značajan progres u NATO, Rusija bi mogla koristiti RS da uspori i poništi bilo kakav progres. Medijski prostor u RS-u već se priprema za takav scenario, a tamošnji mediji puni su izvještavanja protiv NATO-a i EU-a koristeći sadržaj Sputnika iz Beograda. Ruski utjecaj u Banjoj Luci, de factor glavnom gradu RS-a, je toliko dubok da čak i na kioscima možete pronać majice, šoljice i druge predmete sa slikama Vladimira Putina – zaključuje se u izvještaju koji je objavljen i na zvaničnoj web stranici američkog Kongresa.