open-navfaktor-logo
search
Pred prijateljsku utakmicu
Amerikanci predstavili Zmajeve: Pet stvari koje trebate znati o BiH
Fudbalske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine u noći sa subote na nedjelju (dva sata po srednjoevropskom vremenu) odigrat će prijateljski me u Los Angelesu.
14.12.2021. u 22:59
get url
text

Bit će to treći okršaj dvije selekcije, a zvanični sajt tamošnjeg Saveza predstavio je bh. nacionalni tim sa pet stvari koje Amerikanci trebaju znati o Zmajevima.

Fudbalska historija

Fudbalski savez BiH formiran je nakon raspada Jugoslavije, a do 1992. godine bh. fudbaleri nosili su dres Jugoslavije.

BiH je jednom igrala na SP-u i to u Brazilu 2014. godine. Završili su treći u grupi s Argentinom, Nigerijom i Iranom, a osvojili 20. poziciju od ukupno 32. tima koja su igrala na Mundijalu.

Zmajevi nisu uspjeli izboriti nastup na SP 2022. koje se igra u Kataru, a iz šest pokušaja nisu se plasirali na Evropsko prvenstvo.

Edin Džeko kapiten je ekipe, ima najviše odigranih utakmica (118), najbolji je strijelac sa 60 golova, ali nije na popisu za ovaj meč.

Selektor

Ivaylo Petev, bivši bugarski fudbaler i selektor te reprezentacije, preuzeo je BiH 21. januara 2021. godine. Debitovao je na klupi 24. marta u remiju protiv Finske rezultatom 2:2.

Nedavne utakmice

BiH se nije uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo jer je grupu D u kojoj je bilo pet ekipa završila pretposljednja s jednom pobjedom, tri remija, četiri poraza i šest bodova.

Ekipa će se fokusirati za UEFA Ligu nacija koja počinje u junu.

Roster

Svih 19 igrača sa spiska takmiče se u domaćem prvenstvu, u kojem je počela zimska pauza. Prosječna starost ekipe je 23 godine i 310 dana. Mladolik tim relativno je novi na međunarodnoj sceni.

Josip Ćorluka, Ajdin Nukić i Marijan Ćavar u nogama imaju po dvije međunarodne utakmice, a po jednu su odigrali Selmir Pidro i Andrej Đokanović.

Borac i Sarajevo imaju po četiri igrača zastupljena u timu.

Napadač Sulejman Krpić drugi je strijelac Premijer lige. Za Tuzla City je postigao 11 golova u 18 utakmica, dok je Jovo Lukić za Borac u 17 mečeva zabio osam pogodaka.

Roster BiH po pozicijama

Golmani: Nikola Ćetković (FK Borac; 0/0), Belmin Dizdarević (FK Sarajevo; 0/0)

Odbrana: Hrvoje Barišić (HSK Zrinjski; 0/0), Josip Ćorluka (HSK Zrinjski; 2/0), Numan Kurdić (FK Sarajevo; 0/0), Ajdin Nukić (Tuzla City; 2/0), Selmir Pidro (FK Sarajevo; 1/0), Aleksandar Vojnović (FK Borac; 0/0), Vedran Vrhovac (FK Željezničar; 0/0)

Vezni red: Amar Begić (FK Borac; 0/0), Marijan Ćavar (NK Siroki Brijeg; 2/0), Mehmed Ćosić (FK Velež; 0/0), Andrej Dokanović (FK Sarajevo; 1/0), Saša Maksimović (FK Sloboda; 0/0), Haris Ovčina (FK Velež; 0/0), Igor Savić (HSK Zrinjski; 0/0)

Napad: Sulejman Krpić (Tuzla City; 0/0), Jovo Lukić (FK Borac; 0/0)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.