open-navfaktor-logo
search
Općinski sud u Sarajevu
Amir Zukić i ostali: Uskoro Odbrana kreće s izvođenjem dokaza
U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalim optuženim zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je uložilo dokaze u odnosu na ranije prigovore Odbrana.
06.09.2021. u 14:53
get url
text

Kao odgovor na ranije prigovore Odbrana sedmorice optuženih, kantonalna tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić uložila je nekoliko dokaza u spis Općinskog suda u Sarajevu. Među dokazima koji su uloženi nalaze se naredbe i dopune Općinskog suda, kao i akt Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), te izvještaji o privremenoj predaji predmeta Općinskom sudu u Sarajevu.

Tužiteljica je kazala da je naredbom Općinskog suda naloženo Agenciji za forenzička ispitivanja vještačenje pokretnih stvari optuženih, kompjuterskih uređaja, sadržaj primljenih i poslanih SMS i MMS poruka, izvještaj odlaznih i dolaznih poziva, Viber poruka, sadržaj imenika, aplikacija te računarske memorije koje datiraju iz 2016. i 2017. godine.

Kako je Bahtijarević-Alagić istakla, Tužilaštvo raniji prigovor Odbrane na dokaze smatra paušalnim i neutemeljenim.

- Smatramo da prethodnim postupanjem nisu povrijeđena ljudska prava optuženih - rekla je Bahtijarević-Alagić.

Advokatica Eseda Džananovića, Nina Karačić kazala je da postoji još jedan dokaz koji Tužilaštvo nije uvelo – naredba koja je prethodila svim drugim a u kojoj je navedeno da se prije početka pretresanja stvari mora obavijestiti osumnjičeni da može pozvati branioca.

- Ako Tužilaštvo ne uloži ovaj dokaz, to će uraditi ova odbrana - dodala je Karačić.

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Odbrane optuženih su se usprotivile uvođenju današnjih dokaza tužilaštva, rekavši da ostaju kod ranijih prigovora zakonitosti i relevantnosti.

Sutkinja Tanja Curović je kazala da su na današnjem ročištu trebala biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva – Senada i Anes Čaušević, koji se nisu pojavili. Kako je objasnila, oni se ne nalaze na adresi na kojoj su prijavljeni jer su trenutno na privremenom radu u Njemačkoj.

Ranije je izdata naredba za njihovo dovođenje, pojasnila je sutkinja Curović. Curović je navela da je dolazak ovih svjedoka izvjestan u decembru ili januaru naredne godine. Tužiteljica Bahtijarević-Alagić je rekla da Tužilaštvo ne odustaje od saslušanja ovih svjedoka, predloživši da se izmijeni redoslijed izvođenja dokaza.

Naredno suđenje je zakazano za 13. septembar, kada je planirana statusna konferencija na kojoj će se dogovoriti plan izvođenja dokaza Odbrana, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.