open-navfaktor-logo
search
Autorsko stvaralaštvo
AMUS bilježi uspjehe: Rast prihoda od čak 24 posto, isplata tantijema u januaru
Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) za 2021. godinu ostvarila je rast prihoda od čak 24 posto u odnosu na 2020.godinu.
28.12.2021. u 17:23
get url
text

- Pored navedenog, ističemo da je Asocijacija AMUS tokom 2021. godine isplatila tantijeme autorima, stranim kolektivnim organizacijama. Nisu ignorisane ni obaveze prema državi, budući da je u budžete svih nivoa (državni, entitetski, kantonalni) AMUS uplatio direktne i indirektne poreze u ukupnom iznosu od 1.310.000 KM - istakli su.

Kažu da je protekla godina donijela mnoge nedaće na polju autorskih ostvarenja.

- Međutim mi smo predano radili i stvarali okolnosti koje su doprinosile našem članstvu. Sigurno je da bi stvari izgledale drugačije i mnogo bolje da nije bilo COVID pandemije, ali smo nastojali prilagoditi se okolnostima. Naš jedini cilj je konstantno uspostavljanje sistema i društva koje poštuje autorska muzička djela, a rezultati su neminovni. Godina na izmaku je godina uspjeha za AMUS - navode iz AMUS-a.

Osim redovnih aktivnosti ova institucija je tu godinu proglasila godinom klasične muzike i napravila najznačajniji pomak za kompozitore klasične muzike. Muzički znalci okarakterizirali su taj doprinos historijskim.

- Njegovati i širiti autorsko muzičko stvaralaštvo naša je misija. Autorstvo je specifičnost koja opisuje svako društvo. Komunicira osobnosti naroda i njenih savremenika. To je umijeće pojedinaca koji svoju unutrašnjost dijele sa svima. Zato smo mi odlučni da stvaramo okolnosti koje će autore činiti zadovoljnim i inspiriranim za daljnji rad - poručuju iz AMUS-a

Ističu da će isplata tantijema članovima AMUS-a za drugu polovinu 2021. godine bit isplaćena u drugoj polovini januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.