AMUS: Tomislav Kašljević nastavlja sa kršenjem autorskih prava

Objavljeno: 18.04.17 u 23:00

Po ko zna koji put producent koncertnih turneja Tomislav Kašljević najavljuje niz koncerata koje u narednom periodu organizuje na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Već godinama, navedeni organizator putem različitih društava (koje čini se osniva samo za organizaciju pojedinačnih turneja na našem području) krši autorska prava neplaćanjem zakonom predviđene autorske naknade, navode iz Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS).

- Krijući se iza različitih društava, g. Kašljević tako nije uredno isplatio autorske naknade za muzička djela korištena na koncertnim turnejama: Arsen Dedić, Goran Karan, Meri Cetinić, Massimo Savić, 2 CELLOS, Kaliopi, Maksim Mrvica... Čini se izglednim da će ovakva praksa biti nastavljena i sa najavljenim koncertima Massima Savića u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci. Pozivaju se nadležni organi, s kojima AMUS ima sve bolju saradnju, da asistiraju u sprečavanju ovakvih nezakonitih aktivnosti. Pozivaju se i građani da neodlaskom na koncerte u organizaciji g. Kašljevića podrže zaštitu autorskih prava i spriječe nanošenje štete kako autorima, tako i državi - zaključuje u AMUS-u.