Anale crteža BiH: Kipar Fuad Topčagić dobitnik Grand Prixa

Objavljeno: 01.11.17 u 21:14 Autor: A. B. Š.

U Centru  za kulturu Mostar večeras je svečano otvorena tradicionalna izložba  “Anale crteža BiH 2017.”, svojevrsna smotra bh. crteža, koja se tradicionalno od 1998. godine održavala u gradu na Neretvi. Na izložbi se predstavilo 55 autora sa svojim radovima. 

Žiri, u čijem su sastavu bili Nikola Vučković, Avdo Žiga i Hasan Čakar je jednoglasno odlučio da nagrada - Grand Prix pripadne akademskom kiparu Fuadu Topčagiću iz Sarajeva za njegov višedecenijski doprinos likovnoj umjetnosti BiH posebno u oblasti kiparstva, nagrada za klasični crtež je pripala Savki Krčmar iz Sarajeva dok je nagrada za eksperimentalni crtež pripala Mostarki, Merimi Ivković.

- Mnogo sam iznenađena nagradom, mogu reći da je ovo za mene znak da sam na pravom putu. Crtež pod nazivom “Sve je bijelo“, prati moj dosadašnji ciklus. Motiv je kuće u simbolici srpstva - poručila je Ivković, koja stvara već deset godina.

Uz tradicionalnu olovku, tuš i ugljen, ljubitelji likovne umjetnosti mogu vidjeti i crteže od papira, radove nastale kompjuterskom obradom, kombiniranom tehnikom i slično. Organizatori izložbe su Centar za kulturu i Udruženje likovnih umjetnika BiH.

- Mostarska publika ima priliku vidjeti likovne radove eminentnih umjetnika iz cijele BiH - istaknuo je Denis Jejina sekretar ULUBIH.

Udruženje ove godine slavi poseban jubilej, 70 godina djelovanja i rada.

- Ovom prilikom čestitam svim članovima ULUBIH-a na ovom velikom jubileju, svim članovima koji su svojom istrajnošću, dugogodišnjim zalaganjem i iskrenim radom uspjeli održati uspješno djelovanje kroz sve ove godine. Također želim pozdraviti opredjeljenje Udruženja da svoja ostvarenja predstave u našem gradu - kazao je direktor Centra za kulturu Senad Suljić.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke , kulture i sporta Rašid Hadžović rekao je kako ga posebno raduje što je upravo Mostar domaćin ovog događaja.

Ovaj kulturni događaj, po njegovim riječima,  oslikava jednu od karika umjetničkog ali i društvenog sadržaja koji Mostar vraća na kulturnu scenu BiH, onakvu kakvu je, ovaj grad zaslužio i zaslužuje.

- Mostar jeste bio, ali treba ponovo biti jedan od umjetničkih i kulturnih centara naše domovine, koji će ovakvim sadržajima slati pozitivnu poruku vrijednoga , dobrodošlice umjetnicima, ali i svima koji mogu donijeti nešto novo, ljepše i kvalitetnije - kazao je Hadžović, dodavši kako ovaj događaj treba i dalje ostati naša tradicija i reprezentant likovnog stvaralaštva od državnog značaja.

- Ako je poziv umjetnika slati svjetlost u ljudska srca, onda neka nam ovaj kulturni događaj bude iz Mostara poruka svjetlosti i lijepoga cijeloj BiH - rekao je ministar Hadžović proglasivši izložbu otvorenom.