open-navfaktor-logo
search
Studija
Analiza imunog sistema nakon infekcije koronavirusom postavit će osnovu za vakcinu
Medicinski univerzitet u Beču (MedUni Vienna) provodi studiju za analizu imunološkog odgovora kod ljudi, nakon infekcije koronavirusom.
21.04.2020. u 09:20
get url
text

Rezultati bi trebali pomoći razumijevanju reakcije imuniteta i postaviti osnovu za vakcinu, a u studiji učestvuju ljudi koji su se oporavili od bolesti CoViD-19.

- Studija bi nam trebala pomoći da shvatimo da li i ko razvija imunitet, nakon infekcije. Otkrića studije namijenjena su postavljanju čvrstih temelja za razvoj vakcine - rekao je Rudolf Valenta iz Centra za patofiziologiju, infektologiju i imunologiju na Medicinskom univerzitetu u Beču.

Mora se računati na činjenicu da je, objašnjava Valenta, virus sada sličan gripi i da može doći do ponovne infekcije.

Istraživači Centra za patofiziologiju, infektologiju i imunologiju također razvijaju test koji će im omogućiti da istraže mogu li antitijela inhibirati pričvršćivanje virusa na ćelije domaćina, a planirano je i istraživanje ćelijskog imunog odgovora.

- Analiza će biti složena i nećemo moći odmah ispitanicima reći da li su imuni ili ne. Nadamo se da ćemo prije sljedeće sezone Covida, koje se pribojavamo, općenito moći reći jesu li i koliko je onih koji su nakon bolesti razvili imunitet - navodi Valenta.

Model otkrivanja antitijela kod pacijenata koji ometaju interakciju virusa i receptora pokazuje koje dijelove virusa treba ugraditi u vakcinu.

- Iz alergije u imunoterapiji naučili smo da odgovor antitijela možemo proizvesti vakcinacijom - objašnjava Valenta, navodi Eurocomm-PR Sarajevo -Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

U više od 100 istraživačkih projekata relevantnih za CoViD-19, zaposlenici Medicinskog univerziteta u Beču rade na rješenjima koja bi doprinijela kontroli pandemije od simulacija, analize podataka, epidemioloških studija, osnovnih biomedicinskih istraživanja, genetike i medicinske tehnologije do kliničkih studija i rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.