open-navfaktor-logo
search
Zabrinuti Goraždani
Analiza Šišetskog potoka: Ima li u vodi olova, sumpor dioksida i amonijaka
Analiza vode u Šišetskom potoku pokazala je prisustvo opasnih i štetnih materija, a uzrok tog onečišćenja je deponija Šišeta čijoj sanaciji se hitno mora pristupiti.
02.02.2021. u 18:30
get url
text
Goražde deponija

Ovo je istaknuto na današnjem sastanku u Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Sastanak je povodom rezultata analize inicirao resorni ministar Bojan Krunić s predstavnicima Gradske uprave, Zavoda za javno zdravstvo BPK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo potvrdila je da ima razloga za zabrinutost, naglasivši da je kao i 2017. godine, i sada u Šišetskom potoku ustanovljeno prisustvo opasnih materija.

- Uzorak vode Šišetskog potoka je ponovljen prije nekoliko dana i dokazano je prisustvo opasnih i štetnih materija, a najveća je koncentracija teških metala, odnosno olova. Također je registrovano i prisustvo sulfida od kojih nastaje sumpor dioksid, kao i prisustvo nitrata amonijaka. Sve ove opasne materije zbog bioloških karakteristika mogu da utiču ne samo na zdravlje ljudi, već opstanak i biljnog i životinjskog svijeta i okoline uopće – upozorila je Bičo.

Naglasila je da se još jednom potvrdilo da je deponija u Šišetima prava ekološka bomba.

- Te štetne materije se mogu širiti i zagađuje se tlo, voda, zrak te je uticaj na zdravlje svih stanovnika, a posebno onih koji žive u blizini deponije, veliki. Hronična izloženost opasnim tvarima može da utiče na kompletno zdravlje jer svi ovi teški metali mogu da djeluju kancerogeno. Stoga upozoravam posebno stanovnike u tom dijelu grada da Šišetski potok ne koriste ni u kojem slučaju te da vode računa, jer ako imamo tu i voće i povrće ne znamo koliko je zagađeno i zemljište. U tom hranidbenom lancu i na taj način može doći do prenosa teških metala – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Izrazila je nadu da će se pronaći način za sanaciju postojeće deponije te smeće odlagati na propisnoj lokaciji. Inače, otpad se u Šišetima i dalje odlaže uprkos svim zabranama.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da u ovom trenutku jedini interes svih treba biti hitna deaktivacija ekološke bombe.

- Dogovorili smo korake koje trebamo poduzeti ne želeći prebacivati odgovornost jednih na druge jer zakon kaže da je to nadležnost i kantona i grada. Moramo pronaći rješenje jer struka je potvrdila da je direktno ugroženo zdravlje stanovništva s čime ću upoznati i Gradsko vijeće. Zajedno sa Vladom BPK želim inicirati i pronaći kvalitetno rješenje ovog problema prema višim instancama jer iz budžeta grada i kantona to nije moguće uraditi, a po mojim saznanjima sanitarna deponija košta osam miliona maraka. Ovo je trebalo riješiti jučer, a ne danas - kazao je Imamović.

Da se rješenje treba pronaći zajedničkim snagama slažu se i u resornom kantonalnom ministarstvu.

- Sredinom januara smo poslali zahtjev Zavodu da ispita vrijednosti vode i zemljišta ali oni nisu adekvatno opremljeni tako da smo pronašli drugu firmu da to uradi. Obavijestit ću Vladu BPK i zajedno ćemo sa gardonačelnikom i gradskom upravom pokušati zajedno riješiti. Nastupat ćemo zajedno u nastojanju da osiguramo sredstva jer nam je svima u interesu da ovaj gorući problem riješimo – kazao je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.