open-navfaktor-logo
search
Naučnici otkrili
Anđeoski sjaj u mikroskopskoj veličini spasio ranjene u bici kod Shiloha 1862.
Anđeoski sjaj naziv je za čudan fenomen koji se dogodio tokom građanskog rata u Sjedinjenim Državama. Hiljade svjedoka primijetilo je sjaj koji je izbijao iz njihovih rana i pomagao im da zacijele. 
03.12.2021. u 16:05
get url
text
Anđeoski sjaj
Anđeoski sjaj

Bitka kod Shiloha (1862) najkrvavija u američkom građanskom ratu, sastojala se od iznenadnog napada Konfederacija na Uniju kako bi ih odgurnuli natrag i dalje od rijeke Tennessee. Ali zbrka trupa pretvorila je to mjesto u pokolj koji je završio pobjedom snaga Unije i više od 3.000 ubijenih vojnika i oko od 16.000 ranjenih. Ljekari s obje strane nisu bili u stanju liječiti sve, a najgore je bilo to što je pomoć trajala dva dana.

I tamo, sjedeći u blatu, usred hladne, tmurne noći, pa čak i na kiši, neki su vojnici primijetili da im rane zrače blagim plavozelenim sjajem, nešto što nikada prije nisu vidjeli. Kad su konačno evakuisani, oni koji su vidjeli kako im rane blistaju imali su veću stopu preživljavanja, a rane su im ostavile manje ožiljaka. To blistanje su nazvali Anđeoski sjaj.

Priča je ostala neobjašnjena sve do 2001. kada su 17-godišnji srednjoškolac Bill Martin i njegov 18-godišnji prijatelj Jon Curtis istražili svoj naučni projekt i predložili da bi bakterija nazvana Photorhabdus luminescens mogla biti odgovorna za fenomen Angel's Glow, piše Deshinewspost.

Ove bakterije su luminiscentne i žive samo u hladnom i vlažnom okruženju. Početkom aprila bitka se vodila kada su temperature bile niske, a teren vlažan od kiše. Ranjeni vojnici prepušteni su elementima prirode i pretrpjeli su hipotermiju. To bi pružilo savršeno okruženje za P. luminescens da prestigne i ubije štetne bakterije izbjegavajući moguće infekcije. A kasnije u bolnici, u toplijim uvjetima, ove bakterije su umrle, a ranu su ostavile čistom.

Često bi bakterijska infekcija u otvorenoj rani najavila smrtni ishod. Ali ovo je bio slučaj u kojem je prikladna bakterija u pravo vrijeme bila ključna u spašavanju života. Dakle, vojnici u Shilohu trebali su zahvaliti svojim mikrobiološkim prijateljima. Ali ko je tada znao da anđeli dolaze u mikroskopskim veličinama? Što se tiče Martina i Curtisa, osvojili su prvo mjesto u timskom natjecanju na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva 2001. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.