"Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" - Knjiga Rusmira Mahmutćehajića izazvat će brojne reakcije

Objavljeno: 11.01.17 u 16:26 Autor: A. Bečić Šuta

Ova knjiga "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" je prvo cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnog djela Ive Andrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno-rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu, rečeno je na današnjoj press konferenciji upriličenoj u Centru za kulturu Mostar uoči večerašnjeg skupa na kojem će sami vrh akademske zajednice razgovarati o knjizi Rusmira Mahmutćehajića.

Sa današnje press konferencije u Mostaru
Sa današnje press konferencije u Mostaru

O knjizi i pitanjima koje ona pokreće, u organizaciji Odjeljena za književnost Muzeja Hercegovine, govorit će Ivo Banac, Nerin Dizdar, Sanjin Kodrić, Mirsad Kunić, Senadin Lavić, Vahid Preljević i autor.

Mahmutćehajićevo djelo zasnovano je na filozofskim, teološkim i književno-kritičkim tumačenjima Bosne u njenoj identitetskoj pluralnosti.

- Gotovo svi kolektivno, što je tragično, oblikovani smo, više ili manje, nametanim tumačenjima i čitanjima fikcijskog ili pripovjedačkog djela Ive Andrića. Šta god je u nekim čitanjima nametano, makar se radilo i o svetim knjigama, ponižava pojedinca. Nakon posljednjeg velikog rata protiv Bosne, koji nije nikoga poštedio, kako god to tumačio, nema važnije intelektualne obaveze za svakog pojedinca nego iznova promatrati, opisivati i provjeravati - kazao je Mahmutćehajić.

Istakao je kako je pripovjedačko djelo Ive Andrića kanonizirano u dvije velike ideologije - nacionalizma i komunizma.

- Obje te ideologije su u samome temelju naših stradanja, prema tome sve što su njihovi učinci gdje oni postoje, valja preispitivati, da bismo omogućili svakom pojedincu oslobođenje u njemu, njime, pravo na njegovo vlastito čitanje. Bez tog prava ne može se govoriti o dostojanstvu čovjeka - naglasio je Mahmutćehajić.

Kako je vidljivo iz dosadašnjih reakcija, ta knjiga uzbuđuje i liberalne i konzervativne, i nacionalističke i antinacionalističke, i komunističke i antikomunističke krugove postjugoslavenske drame, kazao je u svom obraćanju direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

- Objavom ove knjige, književni opus Ive Andrića gurnut je pred ogledalo studioznog istraživanja, koji je obrađen u ovoj knjizi. Tom slikom i iskrivljenim sadržajem mnogi su bili iznenađeni i takav iskrivljeni sadržaj, nažalost, godinama je bio naučna osnova za konstruisanje nacionalističkih, orijentalističkih i drugih odnosa, posebno prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu - rekao je Krhan, naglasivši da će ova knjiga u budućnosti biti nezaobilazna, što je njena najveća vrijednost.

Nerin Dizdar je kazao da je promocija ove knjige u gradu na Neretvi naročito bitna,  jer je Mostar, kao i njegov rođeni Stolac, mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih idologija 20-tog stoljeća, odnosno velikosrpske i velikohrvatske ideologije, koje su bile proicirane kroz agresije protiv BiH i, nažalost, možemo još uvijek govoriti da je cijela država žrtva tih ideologija.

- Kroz knjigu autor upravo ukazuje na antibosanstvo, negiranje bosanskoga identiteta, kako naše kulture i historije tako i samog bića bosanskih ljudi - istakao je Dizdar, naglasivši da je ova knjiga krik ili zahtjev za priznavanje prava na preispitivanje svega onoga što nam je kroz različite ideologije nametnuto kao apsolutna istina.