open-navfaktor-logo
search
Humanitarna katastrofa
Angelina Jolie posjetila izbjeglički kamp u Jemenu
Holivudska glumica i specijalna izaslanica Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) Angelina Jolie posjetila je izbjeglički kamp u Jemenu, gdje je skrenula pažnju na humanitarnu katastrofu u toj zemlji.
07.03.2022. u 10:27
get url
text

Iz UNHCR-a u Jemenu navedeno je da je Jolie posjetila izbjeglički kamp u gradu Lahij i razgovarala sa raseljenim jemenskim ženama koje se bore da zarade za život.

Saopćeno je da se 35 porodica, koje su morale da napuste svoje domove i skloni se u druge dijelove grada kako bi pobjegle od sukoba u gradu Lahij, bori za opstanak i žive u veoma teškim uslovima.

Jolie je u nedjelju doputovala u posjetu Jemenu kako bi skrenula pažnju na katastrofalne posljedice osmogodišnjeg sukoba u ovoj zemlji.

- Dok nastavljamo da svjedočimo brutalnosti u Ukrajini i pozivamo na prekid sukoba i isporuku humanitarne pomoći, ja sam u Jemenu da podržim ove ljude kojima je očajnički potreban mir - napisala je Jolie na društvenim mrežama.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu s milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uslova za život.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.