open-navfaktor-logo
search
Porodično nasilje
Angelina Jolie poslala moćnu poruku svim zlostavljanim ženama
U sklopu svojih zaduženja u Ujedinjenim narodima, ali i povodom kampanje "16 Days of Activism", Angelina Jolie poslala je moćnu poruku svim ženama koje strahuju da bi tokom nadolazećih praznika mogle doživjeti zlostavljanje.
08.12.2020. u 15:05
get url
text

Naime, zbog pandemije koronavirusa, koji je mnoge ljude diljem svijeta zatvorio unutar četiri zida njihovih domova, sve je više zlostavljanja žena i djece, stoga je 45-godišnja glumica svima njima poslala jasnu poruku.

Tako je Angelina rekla kako bi svaka žena trebala o svojim problemima razgovarati s onima kojima vjeruju, ali i da bi trebale pokušati pronaći one koji bi im u takvim situacijama mogli prvi pomoći, a sve kako bi zaštitile sebe i djecu od potencijalnih zlostavljanja.

- Primjera radi, mogle bi s prijateljem ili članom porodice dogovoriti kodnu riječ, a koja će izgovorena dati im do znanja da vam treba pomoći - rekla je Jolie.

Dodala je kako je to tužno reći, no ne možete pretpostaviti da će vam prijatelji i porodica uvijek povjerovati ili vam biti podrška.

- Česte su situacije kada su stranci ti koji vam pomažu. Ili druge žrtve, grupe za podršku... – kazala je Jolie.

Uz sve to naglasila je kako žene moraju biti jako oprezne u takvim situacijama.

- Jedino vi znate u kakvoj se opasnosti nalazite i dok ne pronađete ljude kojima možete vjerovati, mogli bi se osjećati poprilično usamljeno – kazala je.

Holivudska glumica imala je savjete i za ljude kojima se zlostavljane osobe obrate za pomoć:

- Probajte shvatiti sve emocionalne, finansijske i pravne pritiske s kojima se te osobe suočavaju, kao i da vrlo vjerovatno imaju proživljene traume ili pate od PTSP-a. Ako ste ikada i pomislili da je neko vama blizak u takvim problemima, probajte im uvijek biti na dohvat ruke, dajte im do znanja da ste tu za njih – istakla je Jolie.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.