open-navfaktor-logo
search
Destinacije
Antaliju kao sigurno odmaralište u jeku pandemije posjetilo više od milion turista
Od početka pandemije COVID-19 Antaliju, koja slovi za sigurno odmaralište, posjetilo je više od milion turista.
21.08.2020. u 11:57
get url
text

Nakon ukidanja zabrana avionskih letova, Antalija je ponovo postala jedna od istaknutih turističkih destinacija na globalnom planu. Predsjednik Grupe gradskog turističkog vijeća Recep Yavuz je kazao da turizam u svijetu prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja u historiji i da se situacija može mijenjati svakog trena s obzirom na globalnu pandemiju COVID-19.

Ukazujući na probleme i prepreke s kojima se suočavaju turistički sektori u Španiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i drugim priobalnim zemljama, Yavuz je kazao da je Antalija vodila također veliku bitku sa izazovima. Naglasivši kako je Antaliji i turskom turizmu uopće znatno pomogao Program certificiranog sigurnog turizma, Yavuz je kazao kako je promocija ponude urodila plodom.

Turizam u Antaliji i uopće u Turskoj napravio je velike korake u julu, a od početka godine do 19. augusta tu tursku mediteransku destinaciju posjetilo je više od milion turista iz svih dijelova svijeta.

- Nije to zanemariva brojka u ovakvim uvjetima u kojima smo lako mogli imati situaciju da ne dođe niti jedan turist. Malo je destinacija u svijetu koje je milion turista posjetilo ove godine - kazao je Yavuz.

Ističući kako je do kraja turističke sezone ostalo još dva i pol mjeseca, Yavuz je kazao da je potrebno poštovati preporuke i naredbe nadležnih institucija kako bi turizam ostvario ciljeve u narednom periodu.

Antaliju su ove godine posjetili turisti iz 31 države, a najviše njih došlo je iz Ukrajine i Rusije.

- Antaliju je, kao destinaciju za odmor, izabralo 299.967 turista iz Ukrajine, 281.398 turista iz Rusije, 221.151 turist iz Njemačke i 85.850 turista iz Velike Britanije. Ukupno je Antaliju posjetilo 1.087.959 turista - kazao je Yavuz.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.