open-navfaktor-logo
search
Reforma pravosuđa
Antivladini protesti u Jerusalemu, desničari napali Palestince
Deseci hiljada ljudi spontano su se okupili u Tel Avivu protestujući zato što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu smijenio ministra odbrane Yoava Galanta nakon što je on pozvao vladu da zaustavi kontroverznu reformu pravosuđa, javlja AP. 
28.03.2023. u 09:05
get url
text

U Jerusalemu su bijesni demonstranti probili blokadu ceste u blizini Netanyahuove rezidencije, ne zna se da li je 73-godišnji premijer tada bio u noj. 

Desničarski demonstranti koji podržavaju reformu napali su Palestince prolaznike, uključujući taksistu u blizini benzinske pumpe i mladića koji je šetao u blizini protesta kod glavne ulice u Jerusalemu, objavio je The Times of Israel.

Policija je saopćila da se taksista našao okružen demonstrantima koji su počeli gađati njegovo vozilo predmetima i udarati auto šakama. Vozač je pokušao pobjeći kroz obližnju benzinsku pumpu ali su ga tada "divljački napali demonstranti koji su ga jurili i značajno oštetili njegov automobil", navodi se u saopćenju policije.

U ponedjeljak je održan sastanak čelnika krajnje desne koalicijske vlade. Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je vladu da zaustavi kontroverznu planiranu reformu pravosuđa.

Sinoć je krajnje desni čelnik Ben Gvir objavio je da se reforma odgađa za nekoliko sedmica, a Netanyahu je to potvrdio u televizijskom obraćanju. 

Izraelski predsjednik Herzog nazvao je odgodu reforme ispravnom odlukom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.