open-navfaktor-logo
search
Pljuštale i ostavke
Antivladini protesti u Palestini: Zabilježena masovna hapšenja i smrt jednog od aktivista
Nakon višednevnih protesta u Palestini gdje su demonstranti tražili odstupanje vladinih funkcionera, ostavku je podnio ministar rada Nasri Abu Jaish.
28.06.2021. u 11:05
get url
text

Demonstranti su također tražili i povlačenje predsjednika Mahmouda Abbasa.

Trodnevne proteste protiv palestinske vlade obilježila su masovna hapšenja i smrt jednog od aktivista.

Nizar Banat, 43-godišnjak poznat po videozapisima na društvenim mrežama u kojima se osuđuje navodna korupcija unutar palestinske vlade, umro je u četvrtak nedugo nakon što su mu snage sigurnosti upale u kuću i nasilno ga uhapsile, rekla je njegova porodica.

U nedjelju navečer demonstranti su se suprotstavili velikom raspoređivanju snaga sigurnosti, držeći fotografije aktivista dok su marširali okupiranom zapadnom obalom, u Banatovom rodnom gradu Hebronu.

 

U Ramali, sjedištu vlade, demonstranti su zahtijevali da odgovorni za smrt Banata budu privedeni, dok se nekoliko pristalica Abbasove stranke Fatah okupilo kako bi uzvikivali parole podržavajući predsjednika.

Prema obdukciji, povrede ukazuju na to da je Banat pretučen po glavi, grudima, vratu, nogama i rukama, a od hapšenja do smrti prošlo je manje od sat vremena, rekao je patolog Samir Abu Zarzour.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.