open-navfaktor-logo
search
Crno tržište
Apel privrednika: Država mora suzbiti ilegalnu proizvodnju duhana
Akciza za jedan kilogram duhan iznosi 110 KM i onda kupac odluči otići na pijacu i na crnom tržištu platiti 30 KM i tako država ostaje bez dijela prihoda 
21.01.2020. u 11:50
get url
text

Prošle godine u Bosni i Hercegovini registrovani proizvođači duhana proizveli su svega 500 tona (360 na području Bijeljine, a ostatak u Gradačcu, Orašju i Pelagićevu.  Prije agresije na BiH proizvodilo se na hiljade tona duhana, a drastičnom padu kumovalo je, prije svega, crno tržište.

- Pad je očigledan, ne tako davno u BiH se prozvodilo i po nekoliko hiljada tona duhana. No, prije otprilike tri godine enormno su uvećane akcize  i od tada iznose 110 KM za jedan kilogram duhana. Još kada se tome doda cijena za tu količinu, ukupan iznos je skoro 150 KM.

Sve je to otvorilo prostor za crno tržište. Jednostavno, odete na pijacu ispod stola kupite jedan kilogram za 30, 40 KM – kaže za Faktor Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Apsurd da se svake godine povećava kupovina duhana, jer je Bosancima i Hercegovcima to jeftinija varijanta od kupovine cigareta, Vidić objašnjava na sljedeći način:

- Ilegalna proizvodnja je glavni krivac za to. Crno tržište uzima maha. Na državnim organima je da suzbiju ilegalnu proizvodnju, jer će time i priliv novca od akciza biti veći.

Do tada će proizvođači, koji posluju u skladu sa zakonom, ispaštati.  Recimo, u Hercegovini nema organizovanih proizvođača, a povećana je prodaja rezanog duhana. Lako je naslutiti odakle taj duhan dolazi. Ilegalni proizvođači čak i pakuju cigarete, naravno bez markica.

Naš sagovornik se osvrnuo i na “nestajanje” nekada uspješnih fabrika duhana u BiH.

- Pogledajte šta se desilo s profitabilnim fabrikama u BiH, u Sarajevu i Mostaru. To je zakon odnosa u kapitalizmu. Veliki kapital “jede” mali i tu ne možemo mnogo – istakao je Vidić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.