U kratkoj izjavi za novinsku agenciju MINA reisu-l-ulema je kazao kako je ohrabren stepenom odgovornosti koju su građani Sarajeva, ali i čitave Bosne i Hercegovine, pokazali u pridržavanju instrukcija nadležnih organa uvedenih s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

- Očito je da će borba sa ovim virusom trajati dugo i da nam se prije svega valja pobrinuti da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, ali je vrijeme da počnemo svi zajedno planirati postepeni povratak u svakodnevicu. Na nadležnima je odgovornost da pomognu privrednicima i građanima da prebrode nadolazeću ekonomsku krizu, ali je i na svima nama da, prije svega sami sebi, a onda i drugima, pokušamo pomoći. Trebamo u narednom periodu pokazati solidarnost kako bi se pomoglo najugroženijima. Politike će morati osigurati da se onima koji imaju velika primanja iz budžeta ili javnih fondova ona smanje, a da počnu od sebe i u tome budu primjer, i da se ako je potrebno povećaju izdvajanja onima koji su na prvoj liniji odbrane od ove bolesti. Morat će se podijeliti teret krize sa realnim sektorom, malim poduzetnicima, zanatlijama i onim granama privrede koje su najviše pogođene. To će zahtijevati odricanja, ali to i jeste kušnja o kojoj govorimo da smo pred njom ovih dana - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Tokom dana reisu-l-ulema se konsultovao sa više stručnjaka iz različitih grana medicine, epidemiolozima i članovima kriznog štaba kako bi pomogli Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u izradi protokola kojim bi se osiguralo postepeno vraćanje vjerskog života u džamije, naročito tokom ramazana, ako se za to steknu uslovi.

- Sada je već izvjesno da se život neće preko noći vratiti u normalu i svi ćemo se morati naviknuti da živimo s mjerama zaštite koje će trajati neko vrijeme. Ovo je prilika da svi, pa i vjerske zajednice, pokažu svoju odgovornost - zaključio je reisu-l-ulema svoju izjavu nakon što je kratko razgovarao s vlasnicima i uposlenima u nekoliko radnji koje su prema instrukcijama nadležnih organa bile otvorene danas u Sarajevu.