open-navfaktor-logo
search
Krah turizma
Apel turističkih vodiča i agencija: Gubici su ogromni i zahtjevaju hitne intervencije nadležnih institucija i države
Zbog pojave koronavirusa, koja je prouzročila kolaps turističke privrede, Udruženje turističkih vodiča Sarajeva "Vučko" i djelatnici iz turističke branše Kantona Sarajevo, danas su potpisali apel za donošenje mjera ublažavanja posljedica koju je ova pandemija donijela i čije su posljedice velike.
13.03.2020. u 16:54
get url
text

Apel je potpisalo više od stotinu predstavnika turističke branše, a bit će upućen svim relevantnim institucijama za koje smatraju da im mogu pomoći da prebrode krizu.

- Kao što Vam je sigurno poznato, u posljednja dva mjeseca od pojave koronavirusa, broj rezervacija i dolazaka u našu zemlju je u drastičnom padu. Gubici koje trpe turistički djelatnici već sada su ogromni i zahtjevaju hitne intervencije nadležnih institucija i države. Većina subjekata je primorana već sada da smanji broj radnika i da uvede ostale mjere preživljavanja krize - navodi se u dopisu.

Apeluju da se po uzoru na mnoge države koje se suočavaju sa istim problemima i izazovima, a koje su već usvojile određene ekonomske mjere sa ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica po privredne i druge subjekte, donesu određene mjere.

Među njima su donošenje interventnih mjera sufinansiranja postotka plaće, pokrivanje troškova PIO/MIO, oslobađanje određenih troškova i taksi, potpuno oslobađanje troškova zapošljavanja roditelja koji zbog novonastale situacije moraju ostati kući sa djecom, oslobađanje od plaćanja ili umanjenje mjesečnih najamnina za poslovne prostore, razmatranje potrebe rebalansa budžeta koji je planiran za poticaj i sufinansiranje projekata turističkih djelatnika, kao i sve ostale mjere koje koje smatraju provodivima, a koje mogu pomoći u narednom veoma teškom periodu.

- Iskreno se nadamo da ćete imati razumjevanja za gore navedeno. Ove mjere će uveliko pomoći poslodavcima koji zbog problema u poslovanju ne budu mogli isplaćivati plaće te ipak zadržati sve ili što više radnih mjesta - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.