Apel UN-a: Mora se spriječiti glad 20 miliona ljudi, ovo je najveća humanitarna kriza

Objavljeno: 10.08.17 u 08:34

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je zaraćene strane u Jemenu, Somaliji, Južnom Sudanu i sjevernoistočnom dijelu Nigerije da omoguće pristup humanitarnoj pomoći te je pozvalo zemlje da doniraju više novca kako bi se spriječila glad koja prijeti 20 miliona ljudi.

Prikupljeno samo 51 posto potrebnog novca
Prikupljeno samo 51 posto potrebnog novca

Vijeće sigurnosti UN-a, tijelo koje ima 15 članova, u izjavi je izrazilo duboku zabrinutost da "trajni sukobi i nasilje imaju razarajuće humanitarne posljedice i sprečavaju učinkovit humanitarni odgovor te su stoga glavni uzrok gladi u te četiri zemlje".

- Vijeće sigurnosti poziva sve strane u Jemenu, Južnom Sudanu, Somaliji i sjeveroistočnom dijelu Nigerije da hitno poduzmu korake koji bi omogućili učinkovitiji humanitarni odgovor – navodi se u izjavi.

UN je apelirao još u februaru na potrebu prikupljanja 4,9 milijarde dolara za borbu protiv, kako je nazivaju, najveće humanitarne krize otkad je to tijelo formirano prije više od 70 godina, no UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je da je prikupljeno samo 51 posto od tog iznosa.